Camoufleren en vermommen van prototypes

Camoufleren en vermommen van prototypes

De camouflage van prototypes is een cruciale fase in het geheim houden van nieuwe modellen. Want ondanks dat er tegenwoordig veel testwerk kan worden gedaan middels computersimulaties en testbanken blijft het zeer belangrijk om veldtesten uit te voeren. Om de auto´s daarbij zo min mogelijk herkenbaar te maken is een team van camouflage-specialisten actief om de prototypes van tape, plastic en schuim te voorzien.


Zowel de concurrenten als de media hebben er veel belang bij om al in een vroeg stadium details van nieuwe modellen te kunnen onthullen. De concurrentie kan hierdoor snel inspelen op wat de andere fabrikanten doen en de media wil er graag als eerste haar publiek mee verrassen. Maar voor autofabrikanten zelf is het belangrijk om zoveel mogelijk details geheim te houden. Hierdoor is de onthulling van een auto een grote verrassing.

Dikke deken of tape
De laatste jaren wordt het voor fabrikanten steeds moeilijker om ontwikkelingen geheim te houden. Iedereen beschikt tegenwoordig over een telefoon met fotocamera en de spionagefotografen worden steeds slimmer en de populariteit voor het vak is sterk toegenomen. Het is dan ook een steeds grotere uitdaging om modellen zo te camoufleren dat de uiteindelijke lijnen nog maar moeilijk zichtbaar zijn. Enerzijds kan dat door de auto aan alle kanten uit te bouwen met aluminium, plastic en houten onderdelen. Nadeel hiervan is dat het karakter van de auto hierdoor ook verandert. In de laatste testfase beperkt men zich dan ook vaak tot een grote camouflerende deken of vele stukken tape. Waar bijvoorbeeld Volkswagen, Renault en Peugeot veelal kiezen voor een dikke deken van camouflage kiest Opel over het algemeen voor tape. Wij namen een kijkje achter de schermen om te zien hoe dat er aan toe gaat.Plan van aanpak

Samen met de ontwerpers werkt een team van specialisten aan het camoufleren van de auto´s. Daarvoor wordt niet zomaar lukraak wat tape op de auto geplakt. Er wordt van te voren een compleet plan opgesteld waarbij wordt nagedacht over elke lijn die zichtbaar, dan wel onzichtbaar moet worden gemaakt. In sommige gevallen is dat een hele opgave. Zo laat Opel weten dat één van de Insignia-uitvoeringen is voorzien van een speciale achterklep. Hierbij is met hout een mal gemaakt om vervolgens een plastic opzetstuk te maken. Dit wordt op de achterklep gemonteerd waardoor er niets meer zichtbaar is van de definitieve lijnen. Dat zagen we overigens ook bij de BMW X6 waarvan de sterk aflopende daklijn compleet werd bedekt door een opzetstuk.

200 auto´s
Nadat het plan is bepaald gaat een team van specialisten aan het werk. In het geval van de Opel Insignia ging dat om niet minder dan 200 auto´s die elke moesten worden voorzien van camouflage. Gevoel voor details is daarbij uitermate belangrijk. Met grote hoeveelheden tape, plastic en schuim wordt elk detail verborgen dat geheim moet blijven. Om grote oppervlakken een compleet andere uitstraling te geven kiest Opel ervoor om een soort van visjes-motief te beplakken. Daarmee wordt het lijnenspel compleet verstoord.Lichtunits vormen een uitdaging

Een grote uitdaging vormen de lichtunits. De auto´s die op de openbare weg worden getest zijn namelijk verplicht om aan de geldende wetgeving te voldoen. Daarbij zal dus goede verlichting moeten worden gemonteerd. Het probleem voor de fabrikanten echter is dat de lichtunits vaak veel details prijsgeven van een model. Opel kiest er daarom voor om de achterlichtunits te vervangen door losse lampjes die niets meer te maken hebben met de uiteindelijke units. De koplampen zijn moeilijker te vervangen en worden dan ook regelmatig deels afgeplakt of voorzien van een op maat gemaakt masker. Als je nagaat dat dat voor 200 prototypes moet gebeuren dan kun je je voorstellen hoeveel werk dat is.

Testingenieurs
Zodra het camouflage-werk erop zit is het aan de testingenieurs om zorgvuldig met de auto´s om te gaan. Zo heeft Opel een compleet boekwerk opgesteld met regels waaraan zij zich moeten houden. Eén van de regels is dat er nooit mag worden gestopt om bijvoorbeeld de lunchen op een publieke plek. Bovendien moet het interieur altijd worden bedekt op het moment dat de auto ergens geparkeerd staat. Verder wordt een prototype altijd gevolgd door een tweede auto die in het geval van problemen een helpende hand kan bieden om zodoende zo snel mogelijk weer op weg te kunnen. Nieuwsgierige blikken worden hiermee zoveel mogelijk voorkomen.

Spyshots
Het spel tussen de media en de autofabrikanten is de afgelopen jaren alleen maar spannender geworden. De camouflage wordt omwille van het testwerk steeds verder teruggeschroefd waardoor het voor ons een uitdaging is om elke keer meer details te kunnen onthullen. In onze rubriek spyshots blijft u wekelijks op de hoogte van alle ontwikkelingen op dit gebied.