#Blancpain Series

Gedreven door passie: Blancpain Series

4 juli 2015

De glitter en glamour, de chique feesten en almachtige marketingpraat; de autosport lijkt zijn oorspronkelijke doel al jaren uit het oog verloren te zijn. Maar hoe vertekend is het beeld dat ons voorgeschoteld wordt eigenlijk? We bezochten de Blancpain Sprint Series in Zolder om daar uitsluitsel over te geven. Want er moet toch veel meer leven in de autosport dan die glitter en glamour die het soms lijkt?

Welkom in de lounge!

Welkom in de lounge!
Blancpain Series
Blancpain Series

Dat het gemakkelijk is om een verkeerde indruk van de autosport te krijgen vergeven we je direct. De rijen met prachtige racetrucks, dubbel of drie verdiepingen-tellende motorhomes en enorme reclamebillboards schitteren op het circuit van Zolder uiteraard niet in afwezigheid. Als genodigden kunnen we bovendien relatief dicht bij de prachtige Belgische racebaan parkeren en begeven ons direct naar de lounge van de Belgische Audi club. Ook hier is de glitter en glamour volop aanwezig, getuige de vrouwelijke hostesses, het natje en het droogje. Het ontbreekt ons werkelijk aan niets. Waarom zouden we deze lounge eigenlijk verlaten?

Ouderwets buitenspelen

Ouderwets buitenspelen
Blancpain Series
Blancpain Series

Nieuwsgierig als we zijn verlaten we vlot de nagenoeg geluidsdichte lounge. Op naar de echte wereld waar de raceauto’s van de Blancpain Series inmiddels begonnen zijn aan de warming-up sessie. Wauw, wat een oorverdovend geluid! De Audi R8 LMS blaast ons op nog geen tien meter afstand haast letterlijk omver. Maar niet alleen Audi dingt hier mee naar de prijzen, tal van GT3-auto’s vliegen ons om de oren. Wat te denken van een McLaren 650 S GT3, Ferrari 458 Italia, Lamborghini Gallardo LP560-4 R-EX of de bloedstollend klinkende Bentley Continetal GT3. Wat een geweld!

Ontmoet de crew

Ontmoet de crew
Blancpain Series
Blancpain Series

Met alle checks gedaan en de set-up helemaal klaar voor de race nemen wij een kijkje in de pitlane. We ontmoeten de crew van het Belgian Audi Club Team WRT en maken al snel kennis met passie en perfectie van de ingenieurs. Alle onderdelen, gereedschappen en uitrusting liggen keurig geordend en klaar voor actie. De teamleden zijn stuk voor stuk uiterst geconcentreerd, turen nerveus naar tal van schermen met telemetrie en testen tussendoor wat onderdelen van de bolide. De coureurs? Die missen in het noeste plaatje en bereiden zich waarschijnlijk in alle rust voor op wat komen gaat.

De Audi R8 LMS

De Audi R8 LMS
Blancpain Series
Blancpain Series

Eén van de ingenieurs wijst ons de zwarte R8 LMS van Robin Frijns. De Nederlander rijdt dit seizoen met de ‘oude’ R8 LMS die nog altijd uiterst competitief blijkt te zijn. Hij vertelt ons dat de GT3-machine ruim 50% gelijk is aan de ‘showroom’-versie en vooral veel (veiligheid)verstevigingen kent. Het is ook niet gek dat Audi jaarlijks vele tientallen miljoenen in de ontwikkeling van de autosport steekt – de sport blijkt nog altijd uiterst nuttig voor de R&D in Ingolstadt. In vergelijking met de snoeiharde afmarteling die de R8 LMS op de racebaan ervaart, is het ‘hardrijden’ van de consument slechts kostelijk flaneren. Kortom; volstaat de techniek tijdens een Endurance-race, dan werkt het ook in het eindproduct. Het is de ware essentie van autosport in een notendop.

Uur van de waarheid

Uur van de waarheid
Blancpain Series

We maken ons op voor een zestig minuten durende sprintrace. De Audi met nummer #1 – met Frijns achter het stuurwiel - voert het veld aan tijdens de rollende start en dendert na het groen met bloedspoed op de eerste bocht af. Afgezien van een kleine touche achterin het veld komt iedereen ongeschonden weg. Frijns bewijst zijn kwaliteiten en creëert vlot een gat met de concurrentie. We verleggen onze focus dan ook snel op het middenveld waar een paar Italianen als ware kemphanen het publiek weten te vermaken. Niet veel later schudt de rijderswissel het veld volledig door elkaar, maar al vlot weet de nummer #1 met inmiddels het Belgische talent Vanthoor in de gordels de leiding weer op te eisen.

Never a dull moment!

Never a dull moment!
Blancpain Series
Blancpain Series

Het gevecht achter de Nederlands/Belgische combinatie gaat verhit verder met als huzarenstukje het gevecht om de tweede plaats. Never a dull moment in deze raceklasse, mits je weet waar je moet kijken. De seconden vliegen voorbij en het duurt niet lang voor dat het geblokte zwart-wit valt. De ontlading bij Audi is groot en de emoties bewijzen maar weer dat autosport toch pure passie is. En terwijl de teamleden in de pitlane elkaar enthousiast om de nek vliegen, worden er in de diverse VIP-lounges de duurste champagneflessen opengetrokken - het rookgordijn is weer terug. Het is immers hoog tijd voor de glitterfeestjes en sluwe marketing om de zwaarbevochten inzet weer terug te verdienen. Het geheime motto ‘win on sunday, sell on monday’ ligt altijd op de loer.

Gerelateerde artikelen

Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...

Autonieuws
Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
> Artikel lezen

A6 Avant komt nieuwe Audi A6-gamma versterken

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoog instappen in nieuwe Audi A6 Limousine

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi presenteert elektrische supercar

Autonieuws
Audi presenteert elektrische supercar
> Artikel lezen

Audi RS 5 voor het eerst ook als vijfdeurs Sportback

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo V70 eruit, Audi A6 Avant erin bij de Politie

Autonieuws
Volvo V70 eruit, Audi A6 Avant erin bij de Politie
> Artikel lezen