Reportage Mazda MX-5 Ice Race 2014

From Russia with love: Mazda MX-5 Ice Race 2014

De Mazda MX-5 bestaat 25 jaar en dat moet gevierd, te beginnen met een fanatieke ijsrace diep in Rusland. Als onderdeel van TeamNL streed Autowereld.com mee om de hoogste eer. Het metersdik bevroren meer van Baltym, nabij de grillige, laatste Tsaar-stad Jekaterinaburg, was eventjes de gaafste glijbaan die je kunt voorstellen!

Baltym

Baltym

Het meer van Baltym, gelegen in de Russische Oeral, ligt er per kalenderjaar acht à negen maanden zo bij: intens bevroren, met ijsdiktes tot wel 3 meter. 'It giet oan!' is hier een lijfspreuk.

Dmitry

Dmitry

Ondertussen, na amper twee uurtjes slaap: ''Ghello, I'm Dmitry Chumak, your coach these daysss. Gon't worry. I'm a professional racing driverrr. I gggot skills and know what I am doing. I show gyou." Ook goedemorgen!

Huiswerk

Huiswerk

Ingaan tegen een constant boos kijkende Let met lichte kapsones (want eigenlijk rallynavigator van beroep) doe je gewoon niet. De opdracht: het ruim 5 km lange circuit uit het hoofd leren. Het was dat of de sneeuwmuur.

Russisch feestje

Russisch feestje

Acht teams verdeeld over evenveel nationaliteiten, waarvan enkele uit de voormalige Sovjet-Unie. Nog voor de buttons waren opgespeld stond het al in de sterren geschreven dat de Mazda MX-5 Ice Race 2014 vooral een Russisch racefeestje zou gaan worden.

Dwars!

Dwars!

De 160 pk sterke 2.0 liter viercilinder heeft geen enkele moeite om de lichtgewicht MX-5 telkens weer dwars te krijgen. Sterker nog, iets teveel gas en je staat machteloos achterstevoren.

Zij-aan-zij

Zij-aan-zij

Op de gladde ondergrond altijd een spannend moment om vlak naast elkaar te rijden. Zeker in een bocht waar onderstuur continu op de loer ligt.

Middenmoot

Middenmoot

Bleu als het op ijsracen aankwam deed Mazda TeamNL het zeker niet slecht tijdens de eerste vrije trainingen. Verdienstelijk in de middenmoot.

Nuttige adviezen

Nuttige adviezen

Dmitry, ondanks zijn strenge blik, bleek de enthousiasteling zelve te zijn. De nuttigste adviezen kwamen echter overwegend van Jur Raatjes, PR-functionaris bij Mazda Nederland.

Clubhuis

Clubhuis

Jekaterinburg heeft een landklimaat en dat betekent lange, koude winters en korte, warme zomers. Het behaagelijk opgestookte 'clubhuis' voelde zodoende telkens weer als warme chocolademelk.

Krak!

Krak!

Oeps! Dat was de sneeuwmuur en het inleggen van de 2de versnelling was daarvan de oorzaak. IJsracen is op koppel rijden en dus had het de 4de moeten zijn.

Sfeertje

Sfeertje

Zoals tijdens iedere editie van de Mazda MX-5 Open en Ice Race zijn de auto's gehuld in de meest frivole kleuren. Het sneewlandschap op de achtergrond deed de rest voor het mooie plaatje.

Taalbarrièrre

Taalbarrièrre

Tijd voor de rijdersbriefing. Met Russisch als voertaal en een lokale tolk die het er niet veel beter verstaanbaar afbracht, was het in acht houden van het strenge wedstrijdreglement een hele klus voor anders-sprekenden.

Pannenkoek met kaviaar

Pannenkoek met kaviaar

Van racen in de vrieskou krijg je trek. En wat schaftte de pot? Pannenkoeken met kaviaar en zure room. Nee, bijzonder smaakvol is de Russische keuken niet.

Autowereld.com heeft al meerdere race-events rond de Mazda MX-5 verreden, maar dit was de eerste waarin ook achter het stuurwiel werd gekropen van een (volledig ongeprepareerde) Mazda3.

Modificaties

Modificaties

In tegenstelling tot in actie komende Mazda3’s waren alle MX-5’s tot op het spekgladde ijs geprepareerd als volbloed racers.

Rolkooi

Rolkooi

Instappen in zo'n circuitauto behoort dan een hindernisbaan an sich te zijn.

Oogstrelend

Oogstrelend

Zelden hebben we zo'n prachtig, zacht hemellicht gezien als toen in Midden-Rusland. Oogstrelend.

Stuifsneeuw

Stuifsneeuw

Alsof ijsracen – tussen nergens voor terug deinsende, zeer ervaren Russen en Australiërs – met een zo uit de showroom gerolde voorwielaandrijver al niet moeilijk genoeg is, doet de opstuivende sneeuw nog een extra duit in het zakje.

Russische UGG's

Russische UGG's

Dit zijn Valenki’s, zeg maar het Russische equivalent van de bekendere UGG’s, maar dan van puur geitenhaar. Briljante uitvinding, want heerlijk warm aan de voeten.

Speed Skaters

Speed Skaters

De zelf toegeëigende koosnaam van Mazda TeamNL, namelijk Speed Skaters (met een vette knipoog naar de Hollandse hegemonie in Sotsji), was zo verkeerd bedacht nog niet.

Onderstuur

Onderstuur

In tegenstelling tot de MX-5 is de Mazda3 natuurlijk zwaar onderstuurd in de bochten. Het is en blijft een (standaard) voorwielaandrijver.

Raceproof

Raceproof

Een gestript interieur bij temperaturen ver onder nul. We kregen het er telkens weer ontzettend warm van. Zo ontzettend kicken dit!

Concentratie

Concentratie

'Plezier is belangrijker dan winnen.' Maak dat de kat wijs. Opperste concentratie bij alle starters van de race met de MX-5 om zo snel mogelijk weg te zijn. Gas!

Riemen vast? Check. ESP uit? Check. Ruitenwissers aan? Check.

Spikebanden, je kunt niet zonder ze op ijs.

Een gewaarschuwde ijsracer telt voor twee zeggen ze wel eens.

Richting de top

Richting de top

Toegegeven, door meer geluk dan wijsheid wist Mazda TeamNL alias Speed Skaters optimaal te profiteren van een Safety Car situatie, een positie in de race op te schuiven en weer aansluiting te vinden bij de kopgroep, louter bestaande uit Russen.

Open en bloot

Open en bloot

Blijft toch een apart gezicht om bij temperaturen ver onder het vriespunt met een roadster op ijs te racen. Zeker met het kapje open!

IJsdriften: een van de vermakelijkste bezigheden achter het stuur. Maar het kost ook belangrijke seconden.

Nou vooruit, nog een keertje dan.

Nou vooruit, nog een keertje dan.

Gas erop en de laatste bocht nog even lekker dwars.

Trots

Trots

En toen viel het blauw-wit-geblokt. Het moest een keer gebeuren. Mazda TeamNL weet uiteindelijk de vijfde overall en als derde natie te finishen. Op grote afstand van de Russen – die het ganse podium bezetten – maar toch trots ...

Dagelijkse kost

Dagelijkse kost

… dat de Russen zouden winnen was bij voorbaat bekeken zaak. Ze doen niet anders. Als dat niet op bevroren wateren is dan wel dagelijks op de glinsterend-gladde openbare wegen. Idioterie – wie kent de YouTube-beelden niet – maar ó zo vermakelijk. From Russia with love? En of!

Gerelateerde artikelen

Autowereld.com ten strijde in Mazda MX-5 Ice Race

Autonieuws
Autowereld.com ten strijde in Mazda MX-5 Ice Race
> Artikel lezen

Autowereld.com rijdt de Mazda MX-5 Open Race

Autonieuws
Autowereld.com rijdt de Mazda MX-5 Open Race
> Artikel lezen