ProMemorie

Vervolgen tijden: Lamborghini LM002 (1986)

We gaan terug naar het jaar 1986. Het jaar waarin het biljet van 250 gulden wordt geïntroduceerd, de Zweedse premier Olof Palme wordt vermoord en The Final Countdown van Europa op nummer 1 in de hitlijsten staat. 1986 is tevens het geboortejaar van de Lamborghini LM(002).

Voordat Lamborghini succesvol werd onder de vleugels van Audi heeft de Italiaanse sportautobouwer uit Sant' Agata meerdere malen op de afgrond gestaan. Vele nieuwe eigenaren en investeerders hebben Lamborghini keer op keer weer uit het slob moeten trekken en met noodplannen een doorstart kunnen maken. Eén van die plannen was een project waarmee de Amerikaanse overheid verleidt moest worden tot het kopen van een off-road voertuig dat we tegenwoordig kennen als de Humvee. Bij Lamborghini werd project 'Cheetah' in het leven geroepen. Onder deze noemer werd in opdracht van Mobility Technology International, die op hun beurt werkten in opdracht van de Amerikaanse overheid, gestart met de ontwikkeling van een militaire Lamborghini. De basis voor het model kwam van MTI en was een rechtstreekse kopie van de FMC XR311 welke eveneens in de race was om als het nieuwe militaire voertuig gekozen te worden.

US Army
In 1977 presenteerde Lamborghini met trots het eerste resultaat op de Autosalon van Genève. De auto bevond zich nog in het prototype-stadium en was bij MTI in Californië gebouwd. Achterin de auto lag een 5.9 liter V8 van Chrysler (180 pk) welke was gekoppeld aan een drietraps automaat. Met een body van aluminium en fiberglass was de auto niet alleen sterk, maar ook zo licht mogelijk gehouden. Het mocht niet baten. Tijdens testen door de Amerikaanse overheid werd de auto als veel te zwaar en niet handelbaar bestempeld. Het enige prototype werd zonder opgaaf van reden door de Amerikanen vernietigd en Lamborghini en MTI hebben de auto nooit meer teruggezien. Het contract ging uiteindelijk naar AM General die de HMMWV, beter bekend als Humvee, had ontwikkeld. De afwijzing leidde ertoe dat Lamborghini nog dieper in de schulden kwam te zitten en het merk zelfs het contract van BMW voor de ontwikkeling van de M1 verloor.

LM002
Ondanks het mislukken van project 'Cheetah' bleef er bij Lamborghini de mening heersen dat er vraag was naar een dergelijk off-road voertuig. Zodoende werd gestart met de doorontwikkeling van de Cheetah en daarmee de geboorte van de LM001. Maar ook dit model kon de handen niet op elkaar krijgen. Matige rij-eigenschappen en problemen met grip tijdens het accelereren zorgden ervoor dat de LM001 na één prototype alweer een stille dood stierf. Bij de LMA002 werden alle punten van kritiek aangepakt. De motor werd van achteren naar voren verplaatst waardoor de rij-eigenschappen vele malen beter waren. Bovendien monteerde Lamborghini haar eigen V12 uit de Countach. Hiermee had de auto veel meer vermogen dan de concurrentie (332 pk) en dat was nodig ook! Er moest immers 2.600 kg in beweging worden gezet. Na vele testen bleek de LMA002 een goede basis te bieden voor het uiteindelijke productiemodel. En na tal van aanpassingen aan de versnellingsbak, aandrijving en wielophanging debuteerde het model als LM002 op de Autosalon van Brussel in 1986.

444 pk
In de zes jaar tijd (1986 – 1992) dat Lamborghini de LM002 bouwde heeft het model voor- en tegenstanders verrast. Gecharmeerd van het design was eigenlijk niemand, want wat heeft een plompe terreinauto als de LM002 te maken met een sportautofabrikant als Lamborghini? Maar zijn techniek was verbluffend. De V12 uit de Countach leverde in het uiteindelijke productiemodel maar liefst 444 pk en wist daardoor een topsnelheid van 210 km/h te bereiken. Van nul naar honderd zou volgens diverse bronnen maar 7,8 seconden in beslag nemen. En dat met 2.700 kg aan gewicht! Verbazingwekkend zal het dan ook niet zijn dat de auto maar liefst 30 l/100 km verbruikte en een brandstoftank van 290 liter geen overbodige luxe is. Een dergelijke auto vraagt om speciaal schoeisel en zodoende schakelde Lamborghini Pirelli in voor de ontwikkeling van de Scorpion-banden met een afmeting van 325/65 ZR17. Deze massieve banden waren noodzakelijk om in ruig terrein zijn mannetje te staan.

Woestijnracer
De enorm sterke link tussen de off-road eigenschappen en de prestaties waren Lamborghini's unieke verkoopargument. En dat sloeg aan. Vooral vanuit het Midden-Oosten reisde men af naar Italië om de LM te komen bewonderen. Oliesheiks, koningen en zelfs de Arabische grenspolitie zagen het potentieel van de terreinvaardige Lamborghini. De auto kon met gemak een snelheid van 160 km/h behalen over de rulle zandduinen en daarmee iedere achtervolging doen slagen.

Nazaten
Uiteindelijk produceerde Lamborghini 301 exemplaren van de LM002. Zestig daarvan waren zelfs speciaal voor de Amerikaanse markt als een soort van 'Limited Edition' omgebouwd. Het zijn aantallen die misschien niet tot de verbeelding spreken, maar met een huidige jaarproductie van 1.505 stuks (2009) zijn ruim driehonderd exemplaren opvallend veel. In de jaren erna is er dan ook veel gesproken over een opvolger. Lamborghini ontwikkelde zelfs een tweetal prototypes: LM003 en LM004. De LM003 was een nieuwe poging om een legervoertuig neer te zetten, maar werd al snel van tafel geveegd. Wel gaan er geruchten dat Lamborghini 100 stuks heeft verkocht aan de Libische leider Muammar al-Gaddafi en 40 aan het Saudi Arabische leger, maar het is nooit officieel bevestigd. Wel officieel bekend is dat er onder projectnummer LM003 een aantal schetsen zijn gemaakt in samenwerking met Zagato om zodoende een moderne, luxueuze opvolger te creëren die weerstand moest bieden tegen Land Rover's Range Rover. Van de LM004 werd eveneens maar één prototype geproduceerd. Het ging om een uiterst luxueuze versie met aan boord ruime zetels, een telefoon, koelkast en tal van andere luxueuze zaken. Hiermee zou een nieuwe doelgroep moeten worden aangesproken, maar ook dit plan mislukte. Lamborghini's terreinauto zal daarmee vermoedelijk voor altijd de geschiedenisboeken ingaan. Want ondanks dat er al jarenlang wordt gesproken over een eventuele opvolger lijkt die kans zeer gering.

Gerelateerde artikelen

Grande finale Lamborghini Aventador in aantocht

Spyshots
Grande finale Lamborghini Aventador in aantocht?
> Artikel lezen

Goud voor oud: Novitec Lamborghini Aventador S

Tuning & styling
> Artikel lezen

Lamborghini 'Huracam' is 's werelds snelste filmauto

Autonieuws
Lamborghini 'Huracam' is 's werelds snelste filmauto
> Artikel lezen

Voel je een beter mens door de pauselijke Lamborghini Huracan te kopen

Autonieuws
> Artikel lezen

China heeft z'n eigen Lamborghini Urus

Autonieuws
> Artikel lezen

Taart met extra slagroom bij Lamborghini

Autonieuws
Taart met extra slagroom bij Lamborghini
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.