ProMemorie

Volkswagen Kever

We gaan terug naar het jaar 1938. Het jaar waarin in Duitsland de "Kristallnacht" plaatsvond, Italië de laatste vooroorlogse winnaar van het WK-voetbal werd en de eerste editie van de Margriet verscheen. 1938 was tevens het jaar van de Volkswagen Type-1 alias Kever.

Hoog bezoek op de Berlin Motor Show van 1933, waar Adolf Hitler persoonlijk aankondigde een tweetal nieuwe overheidsprojecten op te starten. Het eerste betrof een door de staat gesponsord autosportprogramma en als tweede de ontwikkeling van een auto voor het volk. Het eerstgenoemde project werd snel beetgegrepen door Mercedes-Benz dat de jaarlijkse 500.000 Reichmarks aan sponsoring opstreek. Het tweede contract werd in 1934 binnengehaald door Ferdinand Porsche die werd beklonken door het tekenen van een overeenkomst bij de Reichverband de Automobilindustrie (RDA). In deze overeenkomst stond een waslijst aan eisen waaraan de auto moet voldoen. Zo moest de auto minimaal een topsnelheid van 100 km/h hebben, mocht het gewicht niet hoger dan 650 kg zijn en moest de luchtgekoelde motor minimaal een vermogen van 26 pk leveren. Daarnaast mocht de motor niet meer dan 7,0 l/100km verbruiken, de auto een hellingspercentage van 30% aankunnen en moest de prijs onder de duizend Reichsmark uitkomen. Het bleek een moeilijke opgave voor de perfectionistische Porsche, helemaal omdat de werkzaamheden binnen 10 maanden afgerond moesten zijn. Met 20.000 Reichmark voor de ontwikkeling ging Porsche aan de slag.

Brilkever
In het begin van 1936 had Porsche de eerste twee Volkswagens klaar: een sedan (´V1´) en een cabriolet (´V2´). Op basis van deze twee exemplaren werd een drietal prototypes gemaakt met de naam VW-3 die door de RDA flink onder handen werden genomen. Hoewel de testexemplaren veel problemen vertoonden sleepte de VW-3 de goedkeurig in de wacht en kon de SS haar testprogramma starten. Een dertigtal Kevers werden door de elite-eenheid van het Duitse leger getest en na een aantal wijzigingen goedgekeurd. Deze aanpassingen omvatten bijvoorbeeld de deuren die bij de testauto’s nog aan de B-zuil (omgekeerd) bevestigd waren. Ook de komst van de achterruit, waar de allereerste Kever de bijnaam brilletje aan dankt, was nieuw bij de VW-38 serie. Het bleek gelijk de laatste testserie te zijn, want kort daarna werd het model in productie genomen. Ofschoon Hitler de auto voorzag van de naam ´KDF-Wagen´ (Kraft durch Freude) en zijn akkoord gaf voor de productie rolden er slechts enkele modellen van de band. Hilter had namelijk de Tweede Wereldoorlog geopend en de fabriek kon direct omschakelen op militaire voertuigen. Zo ontstonden er door de oorlog diverse modellen op basis van de Kever, waaronder de Kübelwagen (Duitse ‘Jeep’), de Schimmwagen (amfibievoertuig) en de Kommandeurwagen (Kever met vierwielaandrijving).

Ovaalkever
In 1945 eindigde de oorlog en kwam de Volkswagen opnieuw in de belangstelling. Slechts zes weken na de bezetting waren de compleet verwoeste fabrieken weer opgeknapt en kwam de productie weer langzaam op gang. In 1945 wisten de Duitse werknemers onder de leiding van de Britten maar liefst 1785 Volkwagen Type-1’s te fabriceren. Een jaar later steeg dit aantal door de 10.000 grens en met de komst van Heinrich Hordhoff groeide het vertrouwen verder. Toen in 1947 de gebroeders Pon zich kwamen melden bij de fabriekpoort voor het Nederlandse importeurschap bleek ook de export naar Amerika haalbaar. Het bedrijf ontwikkelde speciaal voor de Amerikaanse markt het zogenaamde Volkswagen Type-1 ´Export’ model met meer chroom, een andere binnenbekleding en een betere lak. In de jaren hierna werd de Kever, mede door de vrijgelaten Ferdinand Porsche, flink doorontwikkeld. Zo kwamen er in de loop van de jaren een schuifdak, openklapbare voorzijraampjes en een snelheidsmeter beschikbaar. De grootste wijziging kwam echter in de 1953 toen de “brilkever” werd opgevolgd door de “ovaalkever”: een kever met een nieuw ovaal raampje dat ongeveer 23% groter is.

Weltmeister
Pas in 2003 eindigde het succesverhaal van de Type-1, Volkswagen zelf gebruikte de naam Kever slechts in promotiemateriaal. Op 30 juli rolde in Puebla, Mexico na 65 jaar in productie geweest te zijn het laatste model met het nummer 21.529.464 van de band - een historisch moment in de autowereld. Het model wist overigens al in 1972 het record van de T-Ford als meest geproduceerde auto te verbreken. Speciaal voor deze gelegenheid bouwde het bedrijf nog een uitvoering met de naam Weltmeister. Twee jaar later kondigde Volkswagen een waardige opvolger van de Type-1 aan met de naam Golf. De productie van de Kever bleef echter gaande met als belangrijkste afzetmarkten Zuid- en Noord-Amerika. In 1998 introduceerde Volkswagen een retro-model op basis van de originele Kever met de naam New Beetle. In Europa bleef de gehoopte belangstelling uit, maar met name in Amerika bleek de wagen opnieuw een succesnummer.

Onduidelijk
Afgelopen jaar stond de Volkswagen Kever opnieuw in de belangstelling door de Nederlandse journalist Paul Schilperoord. In zijn boek “Het ware verhaal van de Kever” claimt de journalist dat de ontwerper van de Volkswagen Kever eigenlijk de Hongaarse Jood Josef Ganz was. Dat Ferdinard Porsche nadrukkelijk bij het project betrokken was staan vast, maar wie de werkelijke bedenker van het concept was zal voor altijd een mysterie blijven…

Gerelateerde artikelen

Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...

Autonieuws
Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...
> Artikel lezen

Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak

Autonieuws
Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak
> Artikel lezen

Compacte Volkswagen T-Cross leeft nog

Spyshots
> Artikel lezen

Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla

Autonieuws
Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla
> Artikel lezen

Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer

Autonieuws
Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.