ProMemorie

BMW 507: van ongewild naar peperdure klassieker

7 juni 2016

We gaan terug naar het jaar 1956! Het jaar dat een barre Elfstedentocht wordt verreden, het eerste NOS-journaal wordt uitgezonden en tevens het jaar waarin Prins Reinier van Monaco trouwt met Grace Kelly. 1956 is tevens het geboortejaar van de BMW 507.

Vandaag de dag is het misschien moeilijk voor te stellen, maar eind jaren '50 was BMW virtueel failliet. De Beierse trots op wiens winstmarges tegenwoordig de gehele autowereld stikjaloers is, keek in die periode aan tegen een gigantische schuldenberg. En het lukte er al jaren niet meer om enige winst te maken. Vooral deze 507 had voor BMW de afgrond akelig dichtbij gebracht.

In deze periode wist BMW het eigenlijk niet zo goed meer. De 502 - BMW's luxewagen - verkocht zeer slecht en het experimenteren met de Isetta bracht ook weinig financiële rust binnen het bedrijf. De sportieve tweezitter 507 moest dat tij doen keren.
“In 1955 werd de 507 met veel bombarie in New York gepresenteerd.”

Het idee voor deze roadster kwam vanuit de VS. De Engelse roadsters waren er erg populair, en vanaf 1952 kwam ook de dure, maar niettemin succesvolle Mercedes 300 SL er het mooie weer maken. BMW wist dat in die periode de meest kapitaalkrachtige autoliefhebbers in de VS zaten. Een gouden kans toch?

Veel duurder dan gedacht
BMW zette de gerenommeerde auto-ontwerper Albrecht Von Goertz (die later ook de succesvolle Datsun 240Z zou ontwerpen) aan het werk. Hij wist een prachtig ontwerp uit z'n pen te schudden. Zeer geslaagd, daar was iedereen het over eens. Maar de ontwikkeling verliep moeizaam en bleek algauw veel duurder dan aanvankelijk becijferd.
In 1955 werd de 507 met veel bombarie in New York gepresenteerd. Geheel toegespitst op de Amerikaanse koper werd er een 3.2 liter V8 met 150 pk in de lange neus gehangen.

De 507 werd met de hand gebouwd. Dat was een heus ambachtelijk werk: aluminium plooien, draaien en frezen. Het gevolg was dat geen enkel model identiek was. Elke 507 had wat andere dimensies, met (onder meer) tot gevolg dat de metalen hardtops niet inwisselbaar bleken. De problemen stapelden zich zo op.

Helaas vond de BMW 507 dan ook zeer moeilijk zijn weg naar de gefortuneerde autoliefhebbers. Dat lag niet aan z'n ontwerp, maar vooral aan de veel te hoge prijs. Z'n prijskaartje kwam zeer dicht in de buurt van de Mercedes 300 SL. Maar het imago van BMW had lang niet het niveau dat het merk met de ster wel had. 'Overpriced', werd de 507 dan ook bestempeld.
“Zijn gebrek aan succes brengt hem nu als zeldzaamheid juist een groot eerbetoon.”

Een exclusieve en dure zeldzaamheid
Desalniettemin waren er toch liefhebbers te vinden. Onder hen Elvis Presley en Bernie Ecclestone. Maar net als bij de Amerikaanse zanger werd ook de 507 pas echt een legende na zijn dood. In 1959 blies BMW de kaarsjes uit en bleven de verkopen steken op 252 exemplaren. Wat de fabrikant echter nooit had gedacht was dat de 507 ooit zou uitgroeien tot een van BMW's grootste iconen. Op veilingen brengt een mooi exemplaar zomaar 2 miljoen euro op en in de vorm van de Z8 kreeg hij een moderne opvolger. Zijn gebrek aan succes brengt hem nu als zeldzaamheid juist een groot eerbetoon.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

BMW gevraagd interieur saaie Hyperloop One te ontwerpen

Autonieuws
BMW gevraagd interieur saaie Hyperloop One te ontwerpen
> Artikel lezen

Opleukerij: M Performance Parts voor BMW M2 Competition

Autonieuws
> Artikel lezen

Een M3-koppeling bestellen, er eentje voor de F1 krijgen

Autonieuws
> Artikel lezen