ProMemorie

BMW M1 (1978)

We gaan terug naar het jaar 1978! Het jaar dat Nederland voor de tweede keer een WK-finale verliest, Grease wereldwijd de bioscopen verovert en Volkswagen de Golf in de Verenigde Staten als ‘Rabbit’ introduceert. 1978 is tevens het geboortejaar van de BMW M1.

Wanneer de letters BMW worden gevolgd door een 'M' weet je direct te maken te hebben met een bijzonder stuk techniek. Het is inmiddels alweer veertig jaar geleden dat de Duitse fabrikant een sub-divisie begon die er puur op gericht was om de huis-tuin-en-keuken-BMW om te toveren tot een woeste racer voor op het circuit én op de weg. Inmiddels heeft M Motorsport GmbH zo'n rotsvaste reputatie op weten te bouwen met succesnummers als de M3 en de (onlangs vernieuwde) M5 dat oude modellen enigszins vergeten lijken te zijn. In de vroege jaren heeft BMW namelijk geprobeerd de markt van de supersportwagen te betreden en Ferrari en Porsche toch even laten zweten met de M1.

M-power
In 1972 wilde BMW zijn motorsportprogramma een stuk serieuzer aan gaan pakken en creëerde het BMW Motorsport GmbH. Deze nieuwe dochteronderneming boekte meteen grote successen op de Europese circuits met de 3.0 CSL, maar richtte zich vooralsnog niet op de openbare weg. In de daaropvolgende jaren ontstond echter een groeiende vraag naar M-power voor op de weg en dit resulteerde vanaf 1972 in de eerste hete 5-series. Deze werden vooralsnog in kleine aantallen gebouwd om exclusiviteit te garanderen maar kregen nog niet een M-naam. De ambitieuze ingenieurs van BMW Motorsport keken echter verder dan de reguliere productiemodellen en zagen hun kans schoon in de FIA Groep 4-klasse. Probleem was echter dat deelname een minimaal productieaantal van 400 stuks vereiste en dat betekende vervolgens weer dat het racemonster geschikt gemaakt moest worden voor de openbare weg.

Knippen-en-plakken
Om de kans op succes te vergroten werden de handen ineen geslagen met Lamborghini dat vier jaar eerder de radicale en revolutionaire Countach op de markt had gebracht. Vooral de Italiaanse productiefaciliteiten kwamen BMW Motorsport goed van pas. Lamborghini had op dat moment echter zelf vier modellen in haar gamma en bleek zich daar financieel aan te vertillen waardoor BMW gedwongen was de pas gesmede onderlinge banden alweer door te snijden. BMW nam het heft vervolgens helemaal zelf in handen en maakte van de nieuwe sportwagen een knip-en-plak-werkje van de eerste orde. Het Italiaanse Marchesie maakte de glasvezel koets die vervolgens door Giorgio Giugiaro's bedrijf ItalDesign werd aangekleed met onder andere het interieur. De auto werd vervolgens naar Stuttgart getransporteerd om bij Baur voorzien te worden van alle mechanische onderdelen.

Snelste Duitser
Een behoorlijke toer, maar het eindresultaat mocht er dan ook zijn. Dit was namelijk niets meer of minder dan de allereerst M-auto, de M1. Omdat de auto bedoeld was voor de racerij kreeg hij een extreem laag ontwerp – het dak lag slechts 114 cm boven het wegdek – en een aerodynamische koets met een zeer spitse neus. De M1 was de allereerste en allerlaatste productie-BMW met een middenmotor, hét kenmerk van een serieuze supercar. Deze motor was de eerste incarnatie van een 3.5 liter 6-cilinder lijnmotor die in aangepaste varianten zijn weg zou vinden naar de eerste M5 en M6. In de straatversie van de M1 stuurde deze benzineslurper (19,6 l/100 km als opgegeven verbruik) 277 pk en 330 Nm naar de achterwielen wat hem de titel van snelste Duitse productieauto bezorgde. De 100 km/h werd na 5,6 seconden aangetikt en pas bij 262 km/h werd de zescilinder door de toerenbegrenzer een halt toegeroepen.

Circuitmonster
Deze gegevens zullen BMW geen windeieren hebben gelegd in hun marketing-campagnes maar dit was uiteindelijk niet waar de auto voor bedoeld is. De productieversie was eigenlijk bijzaak, met de M1 moest geracet worden. In 1978 ging Jochen Neerpasch, directeur van BMW Motorsport om de tafel zitten met Bernie Ecclestone en Max Mosley om vervolgens de ProCar Series aan te kondigen. Het zou een race-serie worden met uitsluitend M1's en synchroon lopen met de Europese Formule 1-kalender. Het deelnemersveld zou bovendien deels bestaan uit oud Formule 1-coureurs die het voor het eerst in gelijkwaardige auto's tegen elkaar op zouden nemen. Hoewel het koetswerk behoorlijk gemodificeerd werd met onder andere een grote spoiler en bodykit vonden de grootste veranderingen onderhuids plaats. Hier werd namelijk flink gesleuteld aan de zescilinder die op het circuit niet minder dan 470 pk voortbracht en hiermee van de M1 een geducht circuitmonster maakte. De topsnelheid kwam ruim boven de 300 km/h te liggen tot genoegen van deelnemers als Niki Lauda die drie races en het eerste kampioenschap op zijn naam wist te schrijven. In 1980 maakte BMW bekend motoren te gaan leveren aan het Formule 1-team van Brabham waardoor geen tijd meer overbleef voor de ProCar Series. Na twee jaar mocht dan het doek vallen voor de race-serie, veel M1's vonden hun weg naar andere raceklassen waar ze in sommige gevallen tot voorbij de 800 pk-grens werden opgevoerd.

Hommage
In 2008, dertig jaar na zijn onthulling, was het BMW zelf die ons erop wees om de M1 toch vooral niet te vergeten. De BMW M1 Hommage mag dan slechts een vingeroefening zijn geweest, het was onmiskenbaar een moderne interpretatie van de M1. Productieplannen zijn er nooit geweest maar leg de M1 Hommage eens naast de nieuwe BMW i8 en de overeenkomsten zijn niet van de lucht. Het lijkt er dan ook op dat de geest van de M1 35 jaar na dato in 2014 weer nieuw leven ingeblazen zal worden en dat is wat ons betreft geheel terecht.

Gerelateerde artikelen

Een M3-koppeling bestellen, er eentje voor de F1 krijgen

Autonieuws
> Artikel lezen

Hint deze BMW M2 Concept naar terugkeer CSL-naam?

Autonieuws
> Artikel lezen

Opleukerij: M Performance Parts voor BMW M2 Competition

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.