Tuning & styling

SEMA-tuners wachten niet op Ford Focus RS

Er wordt een welles-nietes-spelletje gespeeld tussen Ford en betrokkenen over de daadwerkelijke komst van een nieuwe Focus RS. Maar op het definitieve antwoord gaan tuners natuurlijk niet wachten. Zij creëerden hun eigen RS op basis van de Focus ST.

Vijf dikke Fords, vijf opgevoerde auto’s die elk zo door kunnen voor de nieuwe Focus RS maar die tegelijkertijd ook allemaal van elkaar verschillen. We beginnen met de matgrijze Focus voorzien van rode striping. Deze is gebouwd door Tanner Foust Racing, het bedrijf van de gelijknamige coureur die zich tevens meervoudig X-Games Drift Champion mag noemen. Dat Foust van snelle auto’s houdt en daaruit het maximale weet uit te halen laat hij regelmatig zien als medepresentator van Top Gear USA. Ook de van zijn bedrijf afkomstig Focus ST is tot grote dingen in staat. Het prestatieniveau is niet bekend, maar er is genoeg aan de auto veranderd dat dit vermoeden bevestigd. Het gehele in- en uitlaattraject ging op de schop en ook aan de ophanging is verre van origineel en geheel naar omstandigheden in te stellen. De body is hier en daar ook aangepakt, met een frontsplitter als meest in het oog springende toevoeging.

Cosworth
De gele ST ziet er op het eerste gezicht vrij standaard uit, maar niets is minder waar. Onder handen genomen door het gerenommeerde Cosworth hoest de 2.0 liter turbomotor zomaar even 330 pk op. En dat alles komt nog altijd op het conto van de voorwielen ook al is de ophanging flink aangepakt om het geweld beter te kunnen wegsluizen. Het is overigens de enige ST van dit vijftal waar Ford Racing ook aan mee heeft gewerkt. Kunnen we hieruit opmaken dat er wel degelijk een nieuwe RS komt?

Rally-outfit
Tot slot lichten we nog even de helblauwe Focus uit. Die valt namelijk op door zijn afwijkende carrosserie. Kenners hebben natuurlijk allang in de gaten dat deze is gericht op de rallysport. Ook de aangepaste techniek is erop gericht om gravel, asfalt en sneeuw te ´happen´. De dempers en veren zijn volledig naar smaak in te stellen, de remmerij is verbeterd en ook het onderstel is onder handen genomen. Of dat ook voor de motor geldt is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Ford Focus meteen op volle sterkte

Autonieuws
> Artikel lezen

Nu al kleurrijk type, de nieuwe Ford Focus

Spyshots
> Artikel lezen

Ford geeft al gas met nieuwe Focus ST

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.