Spyshots

Nieuwe Mercedes E-klasse Sedan en Estate betrapt

Of deze foto´s treffen we beide varianten van de nieuwe Mercedes E-klasse, de Sedan en Estate aan. Het lijkt erop dat de ontwerpers concurrent Lexus als inspiratie hebben gebruikt. Hoezo ironisch?!

Het blijft spyshots regenen van de nieuwe Mercedes E-klasse. Diverse bedekte Mercedes E-klasses in sedan-uitvoering en als Estate gingen het afgelopen jaar voorbij. Maar niet eerder wisten we de nieuwe ‘E’ tegelijkertijd in Sedan en Estate te betrappen. Tot op heden! Onze fotograaf legde beide varianten op het zelfde moment op de digitale plaat.

Lexus kopie?
De sedan is op de foto´s iets minder bedekt dan de stationwagon, maar de zwarte bestickering overheerst nog altijd. Wel is duidelijk te zien dat de nieuwe E-klasse veel overeenkomsten kent met het topmodel, de S-klasse. De ‘uitgeklopte’ wielkasten en scherpe hoekende flanklijn zijn ook zo kenmerkend voor de ‘S’. De grote grille blijft behouden evenals de dubbele koplampen. Hiermee zal de E-klasse zich onderscheiden van de rest van het gamma. Naast typische Mercedes trekjes zal de auto een aantal stylingelementen van Lexus overnemen. Dat klinkt ironisch, want het Japanse luxemerk stond vroeger juist bekend als een echte Mercedes-Benz na-aper. De ontwerpers uit Stuttgart lijken te hebben gekeken naar de vierkante dubbele koplampen van de Lexus GS. De C-stijl en achterlichten zijn qua design eveneens overeenkomstig met de Japanse sedan.

Keramische remmen
Mercedes zal de nieuwe E-klasse niet meer voorzien van het Sensotronic remsysteem. In plaats daarvan stapt men weer over op conventionele remmerij. Als toegevoegde features zijn daar dan wel elektronische hulpmiddelen als Regular Dry Braking en wielafhankelijke Cornering Brake Control op loslaten. Typisch Mercedes, die vooruitstrevendheid op het gebied van veiligheid als één van de peilers blijft behouden. Keramische remmen zullen verkrijgbaar worden voor de duurdere modellen. De primeur is vooralsnog voor de AMG-versies. Later zullen de peperdure remmen ook op minder begerenswaardige modellen als optie leverbaar zijn.

Zes- en achtcilinders
De nieuwe E-klasse zal een breed aanbod aan V6- en V8-motoren krijgen. Viercilinders zulen we waarschijnlijk niet aantreffen in de prijslijsten. Als topmodel prijkt daar een AMG met 6.2 liter V8-motor. Deze is goed voor een dikke 500 pk, waarmee Mercedes definitief de pk-strijd met Audi en BMW staakt. AMG meldde eerder dit jaar al dat het aantal pk’s niet meer het voornaamste streven is voor hun nieuwe modellen.

September 2009
De nieuwe Mercedes E-klasse wordt op de IAA in Frankfurt van 2009 onthuld. De Sedan zal als eerste de showrooms bereiken. Niet veel later - in 2010 - volgt de Estate. De aanduiding Combi komt hiermee te vervallen. In navolging op de ´gewone´ modellen zullen niet veel later ook de AMG-versies volgen.

Gerelateerde artikelen

AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses

Autonieuws
AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses
> Artikel lezen

Prettig gestoorde Mercedes-techneut creëert E-klasse All-Terrain 4x4²

Autonieuws
> Artikel lezen

Veel bodemvrijheid voor Mercedes E-Klasse All-Terrain

Autonieuws
Veel bodemvrijheid voor Mercedes E-Klasse All-Terrain
> Artikel lezen

Nieuwe dieselhybrides van Mercedes C- en E-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Koop deze maagdelijke Mercedes-Benz 190 E Evolution II

Autonieuws
> Artikel lezen

Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate

Autonieuws
Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.