Spyshots

Nu al kleurrijk type, de nieuwe Ford Focus

De Ford Focus heeft een kleurrijke reputatie hoog te houden, en dat doet het dan ook met verve. Zelfs in camouflagepak met daaronder onder meer een gloednieuw, maar allerdaags koetswerk.

Ford had goud in handen toen het de Escort verving voor de Focus. Van meet af aan was Focus een schot in de roos en daar is vandaag de dag niets aan veranderd. Met name dankzij puike rijeigenschappen, sindsdien de benchmark in z'n klasse, en betaalbare moderne technologie en gadgets. De nieuwe, derde generatie belooft dat ook weer tentoon te spreiden. Maar dan wel met een design die waarschijnlijk prettiger op het netvlies ligt bij een grotere groep autokopers.

Minder tierelantijntjes
In Amerika zijn autokopers er maar wat dol op: tierelantijntjes. Een likje chroom hier, een aparte designtwist daar; de Yankees kunnen er geen genoeg van krijgen. In Europa kunnen we dit soort stijlkenmerken ook al meer waarderen, maar de algemene smaak is desalniettemin nog altijd vrij conservatief. 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' lijkt hier de consumentengedachte nog te beheersen. Zou het daarom zijn dat de nieuwe Focus nog weer wat meer generiek oogt dan na de facelift in 2014?

Let trouwens eens op de koplampen. De LED-signatuur lijkt afgekeken bij Volvo. En laten de twee merken nu een historisch dingetje te hebben. Toeval? De achterlichten zullen in elk geval aanzienlijk strakker zijn dan nu. Weg is de 'middelvinger', al krullen de units als vanouds om de hoeken van koets. De nieuwe Focus moet immers wel enige herkenbaarheid meekrijgen.

Grotere driecilinder
In het nieuwe interieur verwachten we ook een meer rustgevend design. Die weg was Ford immers al ingeslagen bij de laatste facelift. Onder de kap is een nieuwe 1.5 liter Ecoboost-driecilinder vermoedelijk het grote nieuws, als vervanger van de huidige viercilinder met dezelfde motorinhoud. Onder de 150 pk ben je aangewezen op de welbekende eenliter, en dieselen zal vanouds mogelijk zijn met een 1.5 en 2.0 liter TDCi.

Q4 2018?
De nieuwe Focus is weliswaar zo goed als af, Ford kennende zou het zomaar kunnen zijn dat het nog een jaar wachten is tot het model bij de Europese dealers staat. De onthulling echter is naar verwachting al op de Detroit Motor Show, begin volgend jaar.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Ford Focus wil verrassing blijven

Spyshots
> Artikel lezen

Ford geeft al gas met nieuwe Focus ST

Spyshots
> Artikel lezen

Ford slaat met design Focus nieuwe weg in

Autonieuws
Ford slaat met design Focus nieuwe weg in
> Artikel lezen

Nieuwe Ford Focus meteen op volle sterkte

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.