Spyshots

Eerste kiekjes nieuwe Audi A6

BMW heeft een gloednieuwe 5-serie en Mercedes een dito E-klasse. En Audi? Die heeft het nakijken. Voorlopig althans, want over een jaar zal de nieuwe A6 zijn opwachting maken. Hier de allereerste foto's daarvan.

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Zo gaat dat nu eenmaal. De ene keer ben je als eerste, de andere keer laatste en weer een andere keer trek je gelijk op. Dat Audi een jaar lang aartsrivalen BMW en Mercedes haar gang moet laten gaan heeft anderzijds ook zo zijn voordelen. Het geeft de technici in Ingolstadt immers de tijd te leren van eventuele missers bij de 5-serie en E-klasse. Want dat die er zijn staat buiten kijf. Geen enkele auto is perfect. Ook de 5 en E niet. Maar dat wil niet zeggen dat Audi dat nog ietsje dichter weet te naderen met de A6. Het merk met de ringen zal het zeker proberen.

Doet niet onder voor A8
Goed, tot zover wat kan. Hoe zit het met wat de nieuwe A6 is? Wel, daarover kunnen we eigenlijk vrij kort zijn: de A6 zal een A8 zijn maar dan net ietsje korter. Dat klinkt denigrerend maar zo bedoelen we het niet. Integendeel. De tijd dat een autofabrikant de laatste snufjes aanvankelijk exclusief voorbehoudt aan haar vlaggenschip is voorbij. Dat kan niet meer. De ontwikkelingen in de auto-industrie volgen elkaar zo snel op dat merken het zich niet meer kunnen permitteren te wachten met het implementeren van de nieuwste features totdat een nieuw of vernieuwd vlaggenschip zich aandient. De auto-industrie leeft al meer in het hier en nu. Want anders doet de concurrentie dat wel.

Bovenstaande is louter goed nieuws voor de A6. Wie er straks eentje koopt, waant zich als het ware in een A8 (waarvan ook een gloednieuwe in de maak is). Oftewel, een soortgelijk afwerkingsniveau, een vergelijkbaar stilte in het interieur, dezelfde high-tech snufjes; significante verschillen tussen hoog gepositioneerde modellen zullen er (nauwelijks) meer zijn. Het ouderwetse gedachtegoed van een hierachische aanpak is ingehaald door de tijd.

Design
Iets wat schijnbaar nooit zal veranderen, is de designfilosofie van Audi. Ook de nieuwe A6 zal sterk doen denken aan zijn voorganger. Maar bovenal aan zijn kleine en grote broer, respectievelijk de A4 en A8. Invloeden van de Proloque Concept staat daarbij aan de basis.

Tot slot nog iets over het verwachte motorpalet. Daarop zullen overwegend vier- en zescilinders prijken, al dan niet in combinatie met hybridetechniek. Een majestueuze achtcilinder is enkel nog voorbehouden aan de RS 6.

Gerelateerde artikelen

Hoog instappen in nieuwe Audi A6 Limousine

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit verwachten we van de nieuwe Audi A6

Spyshots
> Artikel lezen

Quattro-aandrijving voor Audi A6 met viercilindermotor

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.