Spyshots

Panamera-power voor nieuwe Audi RS 5 Coupé

Omdat Audi de nieuwe A5 en S5 simultaan introduceerde gaf dit performancehuis quattro GmbH de gelegenheid lekker snel te beginnen met de ontwikkeling van de absolute topper van het A5-gamma. De RS 5 krijgt er zodoende nu al van langs op de Ring. Met onderhuids naar verluidt de motor van de Porsche Panamera 4S.

441 pk, daar doet de nieuwe Audi RS 5 Coupé het natuurlijk niet voor. Niet in de laatste plaats omdat dit een lager aantal is dan zijn voorganger (450 pk), maar vooral omdat het niet afdoende zal zijn om de rivaliserende BMW M4 en Mercedes-AMG 63 AMG af te troeven. Die laatste levert als S-versie zelfs 510 pk! Werk aan de winkel dus voor Audi en quattro GmbH in het bijzonder.

pk/gewichtsverhouding moet beter
Kenners is het nu al duidelijk: de nieuwe RS 5 dumpt zijn oorstrelende, atmosferische V8 ten gunste van een hypermoderne 2,9 liter grote V6 met dubbele turbo's. Dit blok debuteerde in de Panamera 4S en behoort tot de lichtste performance-zescilinders op de markt. Dat is nodig ook, want de kilo's hebben de RS 5 eigenlijk altijd in de weg gezeten om echt te schitteren als sportauto.

Zo legde de vorige generatie zomaar eventjes 1.700 kg op de weegschaal. Te veel. Nu doet de C 63 AMG Coupé het weliswaar niet beter, maar die stelt daar dus aanzienlijk meer vermogen tegenover. Niettemin is minder gewicht bij minder pk's nog altijd gunstiger voor het rijgedrag. De M4 is hiervan het levende bewijs. Die noteert 'slechts' 1.500 kg.

Positief vooruitzicht
Goede hoop op een betere pk/gewichtsverhouding voor de nieuwe RS 5 hebben we nu al. De Audi S5 – met 3.0 liter V6-biturbo – duikt namelijk onder de 1.600 kilogram en we zien zo gauw geen redenen waarom de RS 5 (veel) meer massa moet meezeulen. De rauwe specificaties zijn immers vergelijkbaar.

Gerelateerde artikelen

Audi RS 5 Coupé krijgt flink krachtigere V6

Autonieuws
Audi RS 5 Coupé krijgt flink krachtigere V6
> Artikel lezen

Minder is meer bij Audi RS 4 en RS 5 Carbon Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi presenteert RS 5 DTM voor 2017

Autonieuws
Audi presenteert DTM-bolide voor 2017
> Artikel lezen

Dit kunnen de nieuwe Audi RS 4 en RS 5

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi start met exclusieve Audi Sport-dealers

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.