Spyshots

Prologue-invloeden voor nieuwe Audi A8

Audi is gestart met het testen van de nieuwe A8 op de openbare weg. Tijdens een vrij uitgebreide testrit betrapten we dit prototype. Eerst in het zuiden van Duitsland en later op meerdere plaatsen in Oostenrijk. En daarbij viel één ding meteen op: de Prologue was niet zomaar een mooie conceptcar.

Die breed uitgetrokken grille, scherpe lijnen in de koplampen en ook de vorm van de bumper tonen duidelijke gelijkenissen met de in 2014 voor het eerst gepresenteerde Prologue concept. Een conceptcar waarbij we destijds al aangaven dat het 'de Audi van de (nabije) toekomst' moest uitbeelden. En dat blijkt nu. De nieuwe A8 zal de eerste Audi zijn die kenmerken van de Prologue daadwerkelijk naar de showrooms brengt.

Digitale gadgets
Of het interieur ook die Proloue-kenmerken krijgt is enkel gissen. Aannemelijk is het wel, want als vlaggenschip moet je voorop lopen. Reken sowieso op een volledig digitaal instrumentarium met mogelijk zelfs wel de schermen voor de bijrijder en bediening van de verlichting zoals de Prologue die ook had. Er is ons bovendien verteld dat Audi iets bijzonders van plan is met verlichting rondom de ramen. Een nooit eerder gezien concept. Reken verder op autonoom rijden en andere snufjes om de technologisch hoogstaande 7-serie de baas te kunnen.

200 kg lichter
De nieuwe Audi A8 zal gebouwd worden op het MLB Evo-platform, de technische architectuur waarop ook de Q7 staat. Een belangrijk speerpunt bij de ontwikkeling van dat platform was gewichtsbesparing. Iets dat ondanks de veelvuldige toepassing van aluminium in de huidige A8 alsnog een gewichtsreductie moet gaan realiseren van zo'n 200 kg. En dat zal invloed hebben op het algehele rijgevoel, maar met name ook op de dynamische kant van de A8.

Plug-in en viercilinder, maar ook W12
Tot slot, het motorengamma. Dat zal als vanouds bestaan uit V6- en V8-motoren alsook de machtige W12. Daarnaast verwachten we voor de Europese markt de introductie van een viercilinder, komt er ongetwijfeld een (plug-in) hybride en gaan er zelfs geruchten over een volledig elektrisch aangedreven model. De S8 alsook een verlengde A8L zullen in het leveringsgamma eveneens niet ontbreken.

De compleet nieuwe Audi A8, de vierde generatie inmiddels, staat gepland voor 2017.

Gerelateerde artikelen

Teaser: Audi A8 parkeert écht autonoom

Autonieuws
Teaser: Audi A8 parkeert écht autonoom
> Artikel lezen

Terugblik op voorgaande generaties Audi A8

Autonieuws
Korte terugblik op voorgaande generaties Audi A8
> Artikel lezen

Teaserfestijn: maak jij de puzzel van de Audi A8 compleet?

Autonieuws
Foto-overzicht: maak jij de puzzel van de Audi A8 compleet?
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A8 debuteert op de rode loper

Autonieuws
Nieuwe Audi A8 debuteert op de rode loper
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A8 rijdt autonoom in Spider-Man-film

Autonieuws
Nieuwe Audi A8 rijdt autonoom in Spider-Man-film
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.