Spyshots

Mogelijk V4 voor gefacelifte Porsche Boxster

Dat Porsche – onder de opgelegde CO2-druk – de turbomotor op grotere schaal heeft omarmd is inmiddels publiek geheim. Daaronder tevens een gloednieuwe viercilinder, bedoeld voor de Boxster (en Cayman). En dat kan wel eens geen conventionele viercilinder, maar een V4 zijn. Een lay-out die overwegend toegepast wordt in de motorfietsen-industrie.

Je kunt er laag of hoog om springen, feit is dat Porsche langzaamaan afscheid gaat nemen van de atmosferische boxermotor. Met uitzondering van de 911 GT3 en GT3 RS worden alle 911-modellen binnenkort voorzien van een geblazen zescilinder. Voor de Boxster en Cayman geldt hetzelfde en gaat Porsche zelfs nog een stapje verder door de basisuitvoeringen daarvan uit te rusten met een viercilinderturbo. Daar kun je nog altijd stampij om maken sinds de Macan, met het argument dat deze actie historisch onverantwoord is zal je niet ver komen. Immers, de Porsche 356, 912, 914, 968 en zelfs de illustere 550 Spyder telden elk niet meer cilinders.
“Je kunt nog zoveel stampij maken, met het argument dat deze actie historisch onverantwoord is zal je niet ver komen.”

Twee vliegen
Evengoed zal het best even wennen zijn als zelfs de sportmodellen uit Zuffenhausen een viercilinder krijgen toegestopt. Maar Porsche zou Porsche niet zijn als het daar toch nog iets speciaals van maakt. Allereerst is daarvoor het afgegeven vermogen. Ondanks het gemis van twee cilinders zal dat er echt niet om liegen. Een afgifte van 240 pk is naar verluidt het minimum en bovendien maakt het extra koppel (bij lagere toerentallen) veel goed. De sterkste variant haalt met gemak 350 pk.
Maar de grote verrassing kan wel eens zijn dat het om een V4-turbomotor gaat. Na Porsche's recente overwinning in de 24 Uren van Le Mans, dankzij een uitstekend presterende 919 Hybrid, is dat niet alleen een leuke knipoog (waar de marketingboys van zullen smullen), de viercilinder-Boxster zou ook in één klap meer geoorloofd kunnen worden.

Wilde gok
Let wel, die V4 is echt een wilde gok van ons en geld erop inzetten durven we niet. Maar hè, zo heel gek is het idee niet, toch? Op de IAA Frankfurt krijgen we in elk geval uitsluitsel. Die show vormt namelijk het decor voor de vernieuwde Boxster, alsook de gefacelifte 911-familie.

Gerelateerde artikelen

De Porsche 718 Boxster: mét viercilinder

Autonieuws
Porsche trekt doek van 718 Boxster en Cayman
> Artikel lezen

Snellere versie Porsche 718 Boxster in de maak

Spyshots
> Artikel lezen

Dit kunnen de viercilinders van de Porsche 718 Boxster en Cayman

Autonieuws
> Artikel lezen

Nederlands vriendenconcept 'Share a Porsche' gelanceerd

Autonieuws
Share a Porsche
> Artikel lezen

365 pk voor Porsche 718 Boxster en Cayman GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche Boxster en Cayman krijgen andere namen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.