Spyshots

Nieuwe Audi A5 Coupé gespot

Zelfs in Audi's stoutste dromen kwam het gigantische succes van de A5 niet voor. Als snel werd dan ook groen licht gegeven voor een opvolger en zopas werd die voor het eerst gespot rond en op de Nürburgring. Als tweedeurs Coupé.

Voor velen is de A5, en dan met name de Sportback, de mooiste Audi in decennia. Sommigen gaan zelfs nog een stapje verder en vinden het zelfs een van de fraaiste auto's ooit gebouwd. Hoe dan ook, de Audi A5 is vanaf dag één een onverwacht succes gebleken en het feit dat het model eigenlijk niets meer is dan een flamboyante A4 heeft hem nooit in de weg gezeten. Met de gloednieuwe generatie middenklassers gaat Audi daarom maar al te graag op herhaling.

Onmogelijke taak?
Maar hoe evenaar of, nog beter, overtref je het succes van zo'n succesvolle auto? Moeilijk en waarschijnlijk zelfs niet. Helemaal nu hetzelfde idee door vele concurrenten is opgepikt. De A5 Coupé en Sportback hebben immers al lang niet meer een monopolypositie. BMW heeft nu de 4-serie, Jaguar de XE met coupé-rekjes, Mercedes de tweedeurs E-klasse's (evenals nog twee gelikte vierdeurs-coupés) en zustermerk Volkswagen had voor Audi al gemerkt dat er wat te halen valt met een sierlijke vierdeurs-coupé. Met de (Passat) CC.

Walter's afscheid?
De nieuwe A5 zal het dus zeker niet op een presenteerblaadje krijgen. Aan Walter de'Silva (of zijn opvolger) de taak om het de Audi evenwel zo makkelijk mogelijk te maken. Misschien is de nieuwe A5 wel de'Silva's zwanenzang geweest en krijgen we een Audi gepresenteerd die de verwachtingen overtreft.

In elk geval wordt de A5 strakker en nog vloeiender dan voorheen. Iets dat de nu gepensioeneerde Italiaanse tekenmeester natuurlijk al eerder had gedaan voor de nieuwe A4. Tevens lijkt de koets een factie breder en langer te zijn zodat de auto nog gespierder overkomt. Dat geldt natuurlijk ook voor de nieuwe Sportback.

Stuk lichter
Door de auto op het MLB Evo-platform te planten wordt 'ie tot zo'n 100 kilogram lichter en de beschikbare motoren bestaan wederom uit een rits TFSI's en TDI's, waaronder Audi's nieuwste: een zeer efficiënte 2.0 TFSI. Ook in het vat zit een e-tron, gebaseerd op een dieselmotor.

Gerelateerde artikelen

Teasers warmen op voor nieuwe Audi A5 Coupé

Autonieuws
Teasers warmen op nieuwe Audi A5 Coupé
> Artikel lezen

Audi heeft een nieuwe A5 en S5 Coupé

Autonieuws
Audi A5 & S5 Coupé
> Artikel lezen

Photoshop-talent denkt alvast vooruit op Genève-primeurs

Autonieuws
Volkswagen Arteon Variant
> Artikel lezen

Save the date: nieuwe Audi A5 op 2 juni

Autonieuws
Save the date: nieuwe Audi A5 op 2 juni
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.