Spyshots

Wordt de BMW 5-serie weer een opwindende sportsedan?

Het zal met name de fanatieke BMW-rijder niet ontgaan zijn dat 'Bimmers' vanaf Chris Bangle's designperiode bij het merk softer zijn geworden. Zowel qua uitstraling als rijgedrag. En dat is niet zonder kritiek gebleven. Nu de nieuwe 5-serie in hoog tempo over de Nürburgring wordt gejaagd is onze hoofdvraag dan ook: keert het model terug met de voormalige sportiviteit?

Update 10 november 2015 – BMW heeft de nieuwe 5-serie van camouflage ontdaan. Zo zijn de koplampen bijna volledig zichtbaar en de achterlichten deels. Invloeden van de Vision Connected Drive Concept uit 2011 zijn daarbij beter zichtbaar. Oftewel, genoeg (visuele) info om op basis daarvan en andere nieuwe BMW's, met name de 7-serie, een visuele preview te maken van de nieuwe Fünfer.

Terug naar toen
Zo'n beetje alles dat BMW voor het eerst aanraakt verandert in goud. Neem de 1- en 4-serie maar ook de 2-serie en dan hebben we het nog niet over de X-modellen. Ook de traditionele modellen doen het zeker niet onverdienstelijk, maar de keuze voor een 3-, 5- en 7-serie ligt voor sommigen niet meer zo voor de hand zoals vroeger. De bravere inborst van deze BMW's heeft daar – als we het publiekelijke commentaar moeten geloven – het nodige mee te maken, terwijl de concurrentie juist de uitgesproken sportieve identiteit waar ze in München zo bekend om stonden meer en meer eigen heeft gemaakt.

Nieuwe E39
De meest sportief sturende zakensedan van BMW zal wel altijd de 3-serie blijven. Maar er was eens een tijd dat de 5-serie qua rijgedrag niet onder deed voor zijn klein broer. Voor het laatst was dat aan het einde van de vorige eeuw, een periode die vandaag de dag nog altijd zijn vruchten afwerpt: de toenmalige E39-generatie van de 5-serie zie je heden bij bosjes rijden. Voor velen is die generatie de sportiefste Fünfer en meteen beste ooit gebouwd. Om de aankoopbeslissing bij de klant makkelijk(er) te maken gaan er geluiden op dat BMW graag weer een E39 wil klaarspelen.

Goede voortekenen
Misschien dat dit lukt met de nieuwe 5-serie? De ingezette middelen liegen er in elk geval niet om. Zo zal een mengelmoes van innovatieve materialen als carbon, CFRP en andere legeringen (die als eerste worden toegepast bij de nieuwe 7-serie) de 5-serie een stuk lichter en stijver maken. Tevens zal een nieuw ontwikkeld platform een duit in het zakje doen. Motorisch verwachten we geen wereldschokkende veranderingen, maar daar heeft de afgezwakte dynamiek uberhaupt nooit aan geschort. Idem dito aan het design. Al wordt de nieuwe 5-serie naar verluidt nog een stuk strakker dan zijn voorganger.

Gerelateerde artikelen

BMW M5 zet duizelingwekkend driftrecord van liefst 8 uur

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M5, Marina Bay blauw past bij jou

Autonieuws
> Artikel lezen

Dik je nieuwe M5 aan met M Performance Parts

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.