Spyshots

Design nieuwe Porsche Panamera minder controversieel

Ondanks het aanhoudende succes, maakt het design van de Porsche Panamera tot op de dag van vandaag de tongen los. Dat Porsche deze kritieken niet zomaar in de wind slaat, blijkt uit deze eerste beelden van de geheel nieuwe Panamara. Het design, vooral achter uiteraard, oogt veel minder controversieel.

De nieuwe styling ontleent nogal trekjes van de in 2012 onthulde Panamera Sport Turismo. Het silhouet verandert niet veel, maar lijkt wel beduidend strakker getrokken. Toch blijft het designtechnisch bij een evolutie. De eerste Porsche die een revolutie ontketent moeten wij in elk geval nog tegenkomen. En dat is niet raar als je bedenkt dat er meer dan 100.000 stuks van de Panamera zijn verkocht. Dat wil Porsche graag herhalen met de nieuwe.

MSB-platform

Waar in november 2013 een mule op de foto was gezet, gaat het hier om de definitieve versie. Deze staat op een geheel nieuw platform, Modular Standard Platform genaamd. In het Duits heet deze Modularer Standardantrieb-Baukasten, afgekort MSB. De Panamera is één van de eerste modellen die hierop komt te staan, naast de andere hooggeplaatste modellen van de Volkswagen Group. Denk hierbij aan de nieuwe Bentley Continental en de nieuwe 911. Door een mix te gebruiken van krachtig staal, aluminium en andere lichtgewicht materialen is het MSB-platform lichter dan het platform waar de huidige Panamera op staat. De nieuwe generatie zal bijna 100 kg lichter worden.

Motorenaanbod
Door dit lagere gewicht en de sterke motoren zal de Panamera weer een knap staaltje leveren met zijn prestaties. De beschikbare aandrijvingen blijven zeer waarschijnlijk hetzelfde, maar draaien als vanzelfsprekend wel weer iets zuiniger en schoner.
De Panamera S ontkwam dit jaar al niet aan downsizing en ruilde een V8 in voor een twinturbo-V6. Deze zescilinder zal hetzelfde blijven voor het nieuwe model. Ook zal de plug-in hybrid beschikbaar zijn met verbeterde technologie voor een groter bereik en lager gewicht. Een opmerkelijk punt is dat de nieuwe Panamera waarschijnlijk niet meer te bestellen valt met een manuele transmissie. De automatische PDK zal op alle modellen standaard zijn, een gevolg van de marktvraag.

De nieuwe Porsche Panamera laat nog wel even op zich wachten. Op zijn vroegst is de introductie in de tweede helft van 2016.

Gerelateerde artikelen

Review: Burmester 3D Surround Sound in Porsche Panamera

Autonieuws
Review: Burmester 3D Surround Sound in Porsche Panamera
> Artikel lezen

Enorme spierballen voor Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Autonieuws
Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid
> Artikel lezen

TopCar bekleedt nieuwe Porsche Panamera

Tuning & styling
> Artikel lezen

Vernieuwde Porsche Panamera nu ook als Turbo S

Autonieuws
Vernieuwde Porsche Panamera nu ook als Turbo S
> Artikel lezen

Verlengde wielbasis en lichtere V6 voor Porsche Panamera

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.