Spyshots

Onthullende foto’s BMW 4-serie Cabrio en Coupé

Van een nog weinig prijsgevend prototype naar een vrijwel naakt productiemodel, met de scoop presenteren wij je alvast de nieuwe BMW 4-serie Cabriolet en Coupé. In het najaar staan ze bij de dealer.

De laatste keer dat we de BMW 4-serie wist te betrappen was hij nog volledig ingepakt. Winter was het ook nog toen. Nu is dat wel anders. De warme stalen van de zon hebben – zelfs in ons land – al meerdere malen de aarde geraakt en daarop hebben zowel de 4-serie Cabriolet als Coupé zich van hun alles verhullende winterjas ontdaan. Nu rijden ze bij wijze van spreken in een T-shirtje rond en daarmee hebben we toch een behoorlijke scoop te pakken, hoewel de concept (van de coupévariant) al voor 90% gestalte gaf aan het productiemodel.

Integratie
Vanwege dat eerdere concept en het feit dat de 4-serie Coupé daar naar verwachting niet veel van af zou wijken is de Cabiolet in deze de meest interessante auto. Nog nooit lag het 3-delige stalen klapdak van dat model er zo ontbloot bij en dat geeft ons beter inzicht op hoe het dak in het algehele design is geïntegreerd. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niet veel anders dan bij de 3-serie Cabriolet. De overgang van de achterruit naar de achterklep lijkt, net als bij z’n voorganger, nogal bruusk te zijn. Het is ook lastig om dit te bewerkstellingen bij een hardtop, en daarom zien we dat veel fabrikanten blijven bij of weer teruggaan naar een stoffen cabriodak. De achterklep iets naar beneden laten aflopen is eveneens een veel gehanteerde designtruc om wat meer elegantie te kweken; zie de 4-serie Coupé.
Niet direct goed zichtbaar vanaf foto’s is de grootte van de naden tussen de verschillende dakpanelen, een veelgehoord kritiekpunt op de 3-serie Cabrio. Bij de 4-serie Cabiolet lijkt BMW vooruitgang te hebben geboekt. Maar ook dit kunnen we pas bevestigen wanneer we de auto in het echt zien. Dat zal vermoedelijk op de IAA in Frankfurt zijn, medio september.

Opgetrokken neus
Om ook nog even de coupé aan te stippen. Die krijgt – net als de cabriolet-versie trouwens – in tegenstelling tot wat we dachten toch wel wat bumpertrekjes van de 4-serie Coupé Concept mee. De ietwat merkwaardige ovale rondingen – die een trend in autoland lijken te worden – zijn weliswaar minder gedramatiseerd vormgegeven dan bij het studiemodel, ze zijn daar zeker van afgeleid. De 4-serie krijgt ermee een opgetrokken neus waardoor de breedte van de auto wordt geaccentueerd en de BMW een krachtiger voorkomen krijgt. En dat past weer bij de upgrading-gedachte achter deze modellen die momenteel nog als tweedeurs 3-serie door het leven gaan.

Gerelateerde artikelen

Goedmakertje: BMW M4 Cabrio 30 Jahre Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Alpina B3/B4 S BiTurbo sjezen M3/M4 voorbij

Autonieuws
> Artikel lezen

Alpina B3/B4 S BiTurbo sjezen M3/M4 voorbij

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.