Spyshots

Mercedes-Benz S-klasse

Primeur: dit is de Mercedes S-klasse van 2013!

Ver voor de introductie in 2013 en helemaal aan het begin in de ontwikkelingfase betrapten we de toekomstige S-klasse op de testbaan van Bosch in Oostenrijk. Zonder twijfel belooft Mercedes’ toplimousine wederom een technisch hoogstandje te worden.

Primeur: dit is de Mercedes S-klasse van 2013!
Bijster veel over de toekomstige S-klasse kunnen we nog niet vertellen, daarvoor is het nog te vroeg. Sterker nog, de prototypes van de nieuwe Mercedes-Benz S bevatten nog vers rubber, eerder als mule en nu voor het eerst te zien als het daadwerkelijke nieuwe model. Het design wordt dan ook nog strikt geheim gehouden, ook omdat het nog niet definitief vaststaat. Dat de nieuwe S-klasse diverse stijlelementen krijgt van deF800 Style, de studie die tevens een inspiratie vormde voor de CLS, ligt voor de hand. Als de prototypes de nieuwe maatvoering zouden aangeven dan zou de nieuwe S-klasse nog iets langer en bredere dan het huidige model zijn. 

Eentjes en nulletjes
Dat met de F800 als designvoorbeeld tevens de kans groot is dat we diverse snufjes uit die concept gaan terugzien in de nieuwe generatie S-klasse is vervolgens aannemelijk, handige functies zoals Distronic Plus in combinatie met Traffic Jam Assistant bijvoorbeeld. Nieuw hieraan is dat het systeem niet alleen in recht lijn maar ook in bochten automatisch de ingestelde afstand tot de voorligger behoudt. Tot een snelheid van 40 km/h kan het de auto zelfs geheel zelfstandig laten rijden; remmen en gas geven hoeft niet meer en ook sturen kan aan de elektronica overgelaten worden. De camera-touch pad waarmee aan de hand van vingerbewegingen over een paneel het COMAND-systeem wordt bediend zou ook een leuke gadget zijn. Ook denken we aan functies uit de F700, de futuristische reislimousine die Mercedes in 2007 op de IAA toonde. Het zogeheten PRE-SCAN, om maar wat te noemen, gaan we zeker tegenkomen in de optielijst. Het bewijs daarvan vonden we al in juni 2009 toen we in de omgeving van de Mercedes’ fabriek in Singelfingen reden. 

3,3 l/100 km 
Op motorisch vlak zal Mercedes de efficiëntie van het verkrijgbare palet nog verder verbeteren. Opnieuw zal het aanbod bestaan uit een hele rits CGI’s en CDI’s. Een hybride-model is tevens weer van de partij, uiteraard niet meer van het huidige soort, maar een plug-in hybride. Een voorproefje daarvan werd eerder laten zien met de Vision S 500 voorzien van een krachtcentrale met genoeg vermogen om in minder dan zes seconden naar de 100 km/h te accelereren en het toch mogelijk maakt slechts 3,3 l/100 km aan benzine – elektromotor gekoppeld aan een V6 – te verbruiken. Er is ook minder prettig nieuws. Juist vanwege de aangescherpte emissie-eisen verdwijnen waarschijnlijk de machtige V12-modellen (S 600, S 65 AMG) in Europa. Machinerie van dit kaliber mogen en kunnen in de toekomst alleen nog bestaan in landen als China en India en streken als het Midden-Oosten.
We denken dat de nieuwe generatie Mercedes S-klasse eind 2013 wordt onthuld om begin 2014 te arriveren bij de dealers.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Primeur: dit is de Mercedes S-klasse van 2013!
Primeur: dit is de Mercedes S-klasse van 2013!
Primeur: dit is de Mercedes S-klasse van 2013!

Zoeken

Merk- & modeldossiers