Lifestyle & design

(Be)schuitje van Lancia met bloedstollende romplijnen

Met veel trots presenteert Lancia haar eerste eigen powerboat. Het door Sacs gebouwde schip is een soort eerbetoon aan de langdurige samenwerking tussen de maritieme wereld en de autotak van Lancia. Helaas voor Lancia wordt de stroomlijn van de boot een beetje overschaduwd door een schone dame.

De link tussen de maritieme wereld en de autotak van Lancia is al sinds de oorsprong van het Italiaanse merk aanwezig. Tijdens het ontwerpen van de Lancia Lambda haalde oprichter Vincenzo Lancia inspiratie uit de romplijnen van toenmalige speedboten. De jaren daarna en tot op de dag van vandaag is Lancia nauw betrokken geweest met de maritieme branche. Zo sponsorde het meerdere powerboat races en is het dit jaar voor de tweede maal hoofdsponsor van Monaco Classic Week, een prestigieus zeilevenement. Dit jaar doet Lancia ook het International Film Festival in Venetië aan als hoofdpartner en dat leek het merk een ideaal moment om haar eerste eigen powerboat voor te stellen. Zoals jullie bekend zijn niet alle faciliteiten in de beroemde stad over land bereikbaar. De speedboot wordt dan ook ingezet om uitgenodigde beroemdheden van het Palazzo del Cinema naar hun hotels te brengen. Een rits Lancia-modellen doen dit waar mogelijk over de weg.

Top van 102 km/h
De drijvende kracht achter Lancia’s eerste powerboat zijn meerdere partijen. Sacs, bekend van de RIB-boten, neemt de bouw voor rekening, terwijl Christian Grande zijn handtekening onder het ontwerp mag zetten. Martini deelt mee in de samenwerking als aloude sponsor van Lancia tijdens vele (auto)sportevenementen en Fiat Powertrain Technologies verzorgde de motor. De dieselkrachtbron levert maar liefst 1.120 pk en laat de speedboot een topsnelheid van 55 knopen (102 km/h) bereiken. Daarvoor zijn wel ideale omstandigheden nodig en anders is een top van 45 knopen (83 km/h) haalbaar. De kruissnelheid bedraagt 15 knopen (28 km/h). Lancia maakt het verbruik van de powerboat niet bekend, maar met een tankinhoud van 1.000 liter is Tunesië vanuit Sicilië vast te bereiken. Lukt dat niet, dan geen nood aan de man. De powerboat zit vol met technische snufjes om de hulp vanaf het vaste land in te schakelen. En terwijl de kustwacht zich vervolgens gereedmaakt om je op het droge te slepen geniet jij gewoon heerlijk in de zonnetje op het brede dek van 3.83 meter. Schuilen kan in de comfortabele ruimte eronder die met een totale lengte van 13.10 meter plaats biedt aan maximaal 11 personen.

Vergeet niet de fotogallerij te bekijken. Lancia heeft het Roemeense topmodel Catrinel Menghia weten te strikken om de lijnen van de powerboat kracht bij te zetten. En wie wil daar nu niet een (be)schuitje mee eten?!

Gerelateerde artikelen

Whaa! Lancia Delta krijgt behandeling à la Singer 911

Autonieuws
> Artikel lezen

Lancia zet bijgepunte Ypsilon in de schijnwerpers

Autonieuws
Lancia zet bijgepunte Ypsilon in de schijnwerpers
> Artikel lezen

Geveild: Kankkunen's legendarische Lancia Delta

Autonieuws
Delta
> Artikel lezen

LEGO (Ideas) Lancia Stratos is supervet!

Lifestyle & design
Lancia Stratos Lego Ideas
> Artikel lezen

Lancia gooit de handdoek in de ring

Autonieuws
Lancia gooit de handdoek in de ring
> Artikel lezen

Hoera! Nuova Lancia Stratos alsnog in productie

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.