Autonieuws

Eindelijk! Specificaties McLaren MP4-12C

McLaren verblijde ons in september 2009 met de eerste details van de MP4-12C. Waar het echter aan ontbrak waren de belangrijkste details: zijn prestaties. Hou je vast!

Al lange tijd staat de Bugatti Veyron op eenzame hoogte als het gaat om zijn prestaties. Want welke productieauto gaat er in minder dan drie seconden naar 100 km/h behalve de Veyron? Inderdaad, dat wordt een hele lastige. Het moment is echter daar, Bugatti krijgt concurrentie! McLaren heeft namelijk bekend gemaakt dat de MP4-12C in minder dan drie seconden naar de honderd sprint. En daarmee is hij samen met de Veyron (2,5 seconden) de enige productieauto die onder de 3 seconden-grens gedoken is.
 
Lichtgewicht
Dat alles wordt mogelijk gemaakt dankzij een verbluffend staaltje techniek en vooral een zeer lichte body. De Veyron is met zijn 16 cilinders en 1.001 pk een echte krachtpatser, de MP4-12C weet met de helft van het aantal cilinders en een gewicht van maar 1.300 kg bijna hetzelfde te bereiken.

V8 met dubbele turbo
Het vermogen dat de MP4-12C via een zeventraps automaat met dubbele koppeling op de weg overbrengt wordt opgewekt door een 3.8 liter V8 voorzien van een dubbele turbo. Bij 7.000 tpm worden alle 600 paardenkrachten volop benut en het maximale koppel van 600 Nm is zelfs al vanaf 3.000 tpm beschikbaar. Wie lekker door wil halen kan de toerenteller overigens tot 8.500 zien stijgen.

(Sprint)cijfers
McLaren doet niet lullig en laat ons meteen even een aantal kernwaarden weten. Zoals je nu weet sprint de MP4-12C in minder dan 3 seconden naar de honderd, maar minstens zo spectaculair is het feit dat hij vanuit stilstand naar 200 km/h sprint in minder dan 10 seconden. Schiet er plots een vrachtauto naar de linkerbaan? Vanaf 200 km/h sta je binnen 5 seconden geheel stil. Vanaf 100 km/h geheel stil komen te staan neemt overigens maar drie seconden in beslag en zet een remspoor van maar 30 meter neer. Als we het dan toch over krachtpatserij hebben: de 1/4 mile wordt in ongeveer 11 seconden afgelegd. De topsnelheid ligt op 322 km/h.

Ongekend snel
McLaren staat zoals gezegd qua prestaties op bijna eenzame hoogte. De topsnelheid wordt door auto´s als de Aston Martin One-77, Ferrari 458 Italia en Lamborghini Gallardo LP 560-4 ook behaald, maar de 0-100 km/h sprint is ongekend snel.

Gerelateerde artikelen

Eerste details nieuwe McLaren Super Series

Autonieuws
> Artikel lezen

Prachtige McLaren expositie in Louwman Museum

Overige
Goed beeld van McLaren in Louwman Museum
> Artikel lezen

Dubai Police Force blijft zichzelf verwennen

Autonieuws
Dubai Police Force blijft zichzelf verwennen
> Artikel lezen

DMC pakt McLaren MP4-12C bij de strot

Tuning & styling
DMC pakt McLaren MP4-12C bij de strot
> Artikel lezen

Vorsteiner toucheert McLaren MP4-12C met nuance

Tuning & styling
Vorsteiner toucheert McLaren MP4-12C met nuance
> Artikel lezen

Mclaren 12C GT Sprint is ideaal voor trackdays

Autonieuws
Mclaren 12C GT Sprint is ideaal voor trackdays
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.