Autonieuws

Cruciaal gat gedicht in overname Saab

Spyker-topman Muller liet eerder weten 1 miljard nodig te hebben om Saab er weer bovenop te helpen. Een deel van dit benodigde investeringsbedrag was reeds veiliggesteld, maar voor de overige 400 miljoen moest de Europese Investeringsbank (EIB) nog goedkeuring verlenen. Nu hiermee ook is ingestemd is een cruciaal gat voor een overname gedicht.

Volgens Muller’s businessplan rondom de overname van Saab was de lening van de EIB van essentieel belang om het Zweedse merk weer winstgevend te maken. De 400 miljoen wordt gebruikt om een belangrijk deel van Saab’s activiteiten te financieren. De hervatting van de productie van Saab’s huidige modellenlijn profiteert hier als eerste van. Die had General Motors namelijk enige tijd geleden stilgelegd toen het al was begonnen met het ontmantelen van de Zweedse fabrikant. Gegadigden voor de nieuwe Saab 9-5 zullen hier ongetwijfeld blij mee zijn.

Hebbe, hebbe, hebbe...
Wil Saab niet alleen zwarte cijfers gaan schrijven maar ook een stabiele onderneming worden dan zijn nieuwe (lucratieve) modellen vereist. Muller liet zelfs weten de verkoop van zijn geesteskind Spyker te overwegen als de sportwagenfabrikant rode cijfers blijft schrijven. Want ja, deze heeft sinds de oprichting in 2000 nog nooit een cent opgeleverd. Hoe dan ook, meer geld is altijd welkom. Om dit te realiseren wil Muller misschien nemen van de Amsterdamse effectenbeurs. In Londen en Stockholm ziet hij een grote kans op het aantrekken van nieuwe investeerders en connecties. Onlangs verhuisde de productie van Spyker-modellen al naar Engeland vanwege kostenbesparingen.

Geldschieters
De lening van één miljard aan Saab Spyker Automobiles is verdeeld over de volgende geldschieters: voormalig moederbedrijf General Motors koopt van de nieuwe eigenaar aandelen met een totale waarde van 324 miljoen. 74 miljoen is afkomstig van de aandeelhouders van Spyker Cars. Deze verleenden vorige week hun akkoord aan de overname en inmiddels is vijftig miljoen overgemaakt. Voor de overige 24 miljoen klopt Muller aan bij een bank. Tot slot wordt de benodigde, geraamde investering aangevuld met de lening van de EIB.

Gerelateerde artikelen

Spyker C8 Aileron zwaait uit als LM85

Autonieuws
> Artikel lezen

Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8

Autonieuws
Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8
> Artikel lezen

Victor Muller hangt 6 jaar cel boven het hoofd

Autonieuws
Victor Muller hangt 6 jaar cel op het hoofd
> Artikel lezen

Spreekt Spyker haar 9de en laatste leven aan in Genève?

Autonieuws
> Artikel lezen

Spyker C8 Preliator: vechtersbaasje

Autonieuws
Spyker C8 Preliator: productierijpe primeur
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.