Autonieuws

Game Over voor Saab!

General Motors draait de kraan Saab langzaam dicht. Spyker was de laatste hoop voor het noodleidende Saab, maar het Amerikaanse autoconcern en de Nederlandse sportwagenfabrikant komen niet tot een overeenkomst. De vorderingen liepen stuk op boekhoudproblemen, aldus de verklarende reactie van GM.

General Motors wilde het merk Saab voor het einde van dit jaar verkocht hebben; dit was een strikte deadline. Nadat eerder het Zweedse Koenigsegg zich terugtrok om Saab over te nemen werd de kans op slagen steeds kleiner. Totdat begin deze maand ineens een andere kleine sportwagenfabrikant zich meldde als eventuele nieuwe eigenaar, en wel het Nederlandse Spyker. Het ging Spyker overigens alleen om bepaalde onderdelen van Saab, want het Chinese SAIC had ondertussen de rechten van de 9-3 en 9-5 in handen gekregen. Nu ook de onderhandelingen met Spyker zijn vastgelopen ziet GM geen kans meer om de deadline te halen en dus gaat het bedrijf Saab geleidelijk aan ontmantelen. Saab zal dus binnen afzienbare tijd haar deuren sluiten.

Flinke dreun
General Motors laat Saab niet zomaar doodbloeden. Ze gaan nauw samenwerken om Saab op verantwoordelijke wijze af te bouwen, zo meldt Nick Reilly, het opperhoofd van General Motors in Europa. Op dit moment werken er nog zo’n drieduizend mensen in de Saab-fabriek in Trollhättan. Echter niet alleen deze mensen zullen getroffen worden door de ondergang van Saab. Ook de omgeving waar veel toelevenaciers gevestigd zijn krijgt een flinke dreun te verwerken.

Gerelateerde artikelen

Laatste modellen Saab onder de hamer

Autonieuws
Laatste modellen Saab onder de hamer
> Artikel lezen

'Nieuwe' Saab 9-3 ook in Nederland te koop

Autonieuws
Nieuwe Saab 9-3 vanaf nu te koop
> Artikel lezen

Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!

Autonieuws
Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!
> Artikel lezen

Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band

Autonieuws
Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.