Autonieuws

De langverwachte pickup: Volkswagen Amarok

Volkswagen zet met de Amarok de eerste stap in een voor het Duitse merk gloednieuw segment. De pick-up met dubbele cabine zal vanaf begin volgend jaar leverbaar zijn in Zuid-Amerika. In Europa start de levering halverwege 2010.

Het exterieur van de Amarok is duidelijk Volkswagen. Vooral het front toont veel overeenkomsten met de Europese modellen. Dankzij de forse koplampen, grille met dubbele lamellen en het grote VW-logo ziet de voorzijde er imposant uit. De zij- en achterkant ogen een stuk traditioneler, mits de achterlichten buiten beschouwing gelaten worden. Dat de Amarok geen kleine jongen is blijkt ook uit de cijfers. De lengte bedraagt maar liefst 5,25 meter. Belangrijker in deze klasse is de maat van de laadruimte die een immense 2,52 vierkante meter bedraagt. Volgens Volkswagen is dit de grootste laadbak in zijn klasse. Een sterk verkoopargument dus. Net als het laadgewicht van maximaal 1.150 kilogram.

Twee- of vierwielaandrijving
Het motorenaanbod van de Amarok bestaat uit twee dieselmotoren met de keuze tussen twee aandrijflijnen. Beide zelfontbranders beschikken standaard over achterwielaandrijving, maar kunnen optioneel met vierwielaandrijving besteld worden. In eerste instantie zal Volkswagen de Amarok slechts leveren met een 163 pk sterke 2.0 TDI motor met een koppel van 400 Nm. In een later stadium volgt ook een 2.0 TDI met 122 pk. In combinatie met vierwielaandrijving stoot laatstgenoemde 199 gram CO2 per kilometer uit en verbruikt hij gemiddeld 7,6 liter diesel per 100 kilometer. De sterkste variant heeft een verbruik van 7,8 l/100 km en stoot 206 g/km uit. Dankzij de 80 liter grote brandstoftank beschikt de Amarok zodoende over een actieradius van meer dan duizend kilometer.

Drie uitrustingsniveaus

Volkswagen biedt de pick-up aan in een drietal uitvoeringen. Naast de basisuitvoering is de Amarok ook te bestellen als Trendline en Highline. Standaard beschikken alle modellen over vier airbags, ABS, ESP met Hill Hold Assist en 16 inch stalen wielen. Daarnaast is bij de Trendline ook airconditioning, radio/CD-speler en cruise control standaard aanwezig. Pas vanaf de Highline worden alle bumpers in carrosseriekleur gespoten en is ook climate control en 17 inch lichtmetaal standaard.

Zomer 2010
Met de Amarok wil Volkswagen vooral de Zuid-Amerikaanse markt veroveren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de productie in de Argentijnse fabriek te Pacheco plaatsvindt. Naast Zuid-Amerika behoren ook Zuid-Afrika en Australië tot de gebieden waar Volkswagen begin 2010 de Amarok loslaat. Consumenten en bedrijven in Europa mogen de pick-up in de zomer van 2010 verwelkomen. Vanaf 2011 zal Volkswagen een variant met één cabine toevoegen aan het gamma.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen Aventura Exclusive Concept krijgt dikke 3.0 V6

Autonieuws
Amarok
> Artikel lezen

Volkswagen Amarok kan nog luxer als Ultimate

Autonieuws
Volkswagen Amarok kan nog luxer als Ultimate
> Artikel lezen

Volkswagen Amarok Power is dit jaar anders

Autonieuws
Volkswagen Amarok Power is dit jaar anders
> Artikel lezen

Volkswagen Varok is manusje van alles

Autonieuws
Volkswagen Varok is manusje van alles
> Artikel lezen

Facelift en V6 voor Volkswagen Amarok

Autonieuws
Facelift en V6 voor Volkswagen Amarok
> Artikel lezen

Met de Volkswagen Amarok door het ongerepte Albanië

Reportages
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.