Autonieuws

Afslankkuur voor Lotus Exige Cup 260

Een half jaar geleden presenteerde Lotus de vernieuwde Exige S. En op basis daarvan - met geleende technieken van de Exige GT3 - introduceren ze nu de Exige Cup 260. De Britten snoepten nog eens 38 kg af van de toch al lichte Exige en gaven hem nog eens 40 pk meer output.

Het afslankprogramma van de Lotus Exige Cup 260 bestond uit het verwijderen van panelen die omgeruild konden worden tegen lichtere exemplaren. Zo resulteren een dak, kuipstoelen, achterspoiler, middenconsole en diverse frontspoilers van carbon in een gewichtsreductie van 12 kg. Nog eens 22 kg werd bespaart met een motorsportaccu, vederlichte wielen, een ander massavliegwiel en een achterruit van composiet. Tot slot werden zaken zoals de vloerbedekking, binnenspiegels en zonnekleppen verwijderd. Die heb je toch niet echt nodig voor het betere stuurwerk en dat scheelt nog eens 4 kg aan mee te slepen gewicht. Je kunt er overigens wel voor kiezen om deze zaken te behouden, net als het bestellen van (gewichtsverhogende) extra’s als airco en extra isolerend materiaal.

4,1 seconden
Al deze gewichtsbesparingen laten de Cup 260 een notering van 890 kg op de wegenschaal zien. Het vermogen bedraagt zoals zijn naam al doet vermoeden 260 pk en omgerekend is dat 291 pk per ton. In de praktijk betekent dat een sprint naar 100 km/h in slechts 4,1 seconden en de spurt naar 160 km/h is binnen tien tellen gepiept. Hiervoor dient wel het launch control geactiveerd te zijn. Ondanks deze snelle cijfers bedraagt het gemiddelde verbruik een beschaafde 8,5 l/100 km. De topsnelheid valt verhoudingsgewijs met 245 km/h iets tegen, maar daar is de Cup 360 ook niet voor gebouwd. Lotussen als de Elise en Exige zijn pure rijijzers, bedoeld voor bijvoorbeeld circuitdagen. De Exige Cup 260 is trouwens wel straatlegaal. Dit in tegenstelling tot de Cup GT3.

Nog aan het rekenen
De Exige Cup 260 is per direct te bestellen tegen een prijs van € 52.899,- en dat is zonder belastingen. Van der Kooi Sportcars, de Nederlandse importeur van Lotus, is nog aan het rekenen wat ‘ie hier gaat kosten.

Gerelateerde artikelen

Lotus Exige 380 is de allersnelste ooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige Sport 410 kan er eigenlijk niet meer bij

Autonieuws
> Artikel lezen

Genève decor voor 'spannende Lotus'

Autonieuws
Genève decor voor vernieuwde Lotus
> Artikel lezen

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE

Autonieuws
Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.