Autonieuws

Ford Iosis Max concept: voorproefje

Ford verrast ons in Genève met de Iosis Max conceptcar. De Iosis Max is de derde in de serie van Iosis conceptcars en geeft ons wederom een voorproefje van hoe Ford´s Kinetic Design verder evolueert. Bovendien is de auto een voorbode van een nieuwe serie compacte MPV´s van Ford.

De allereerste Iosis conceptcar presenteerde Ford in het najaar van 2005 op de IAA in Frankfurt. Daar onthulde Ford de vierdeurs coupé Iosis die een voorproefje was van het design van alle toekomstige Ford-producten. Ford presenteerde met de Iosis niet alleen haar ´Kinetic Design´ maar gaf ons ook een voorproefje van de nieuwe Mondeo. Een jaar later was het de Iosis X die in Parijs de Ford-stand in de schijnwerpers wist te zetten. De Iosis X was een opvallende crossover die later een voorproefje bleek te zijn van de Kuga. Met deze derde Iosis conceptcar - Iosis Max - laat Ford ons zien hoe Kinetec Design verder evolueert. Bovendien geeft het ons een voorproefje van de nieuwe generatie MPV´s van Ford (opvolger Fusion en C-Max) en zullen we het design terug gaan zien op de nieuwe Focus.

Toekomstige MPV´s
Het design van de Iosis Max is duidelijk in lijn met de onlangs gepresenteerde nieuwe Ka en vooral Fiesta. We zien duidelijk overeenkomsten met het front, maar ook het dashboard is herkenbaar. Ford laat weten dat men met deze conceptcar geen voorbode van een specifiek model laat zien, maar het zal ons niet verbazen als de toekomstige B-Max (een MPV op basis van de Fiesta) veel overeenkomsten zal vertonen. Bijzondere stylingkenmerken zijn onder meer de achterspoiler die al midden op het dak lijkt te beginnen en het ontbreken van de B-stijl. Ook de manier waarop de portieren openen is opvallend. Handig is de achterklep die dankzij een speciale techniek zelfs op de meest krappe plaatsen geheel valt te openen.

Nieuwe 1.6 met 180 pk
In tegenstelling tot alle typische conceptcar-kenmerken is de motor zeer realistisch. Onder de kap schuilt een compleet nieuwe 1.6 liter benzinemotor die onderdeel uitmaakt van Ford´s nieuwe EcoBoost-familie. De motor maakt gebruik van directe brandstofinjectie en turbotechniek. Uit het relatief kleine blok haalt Ford maar liefst 180 pk. Dankzij een combinatie van de directe injectie, de turbo, een Start-/Stopsysteem en Ford´s PowerShift transmissie met dubbele koppeling zou het verbruik zeer gunstig moeten zijn. Helaas laat Ford ons alleen weten dat de CO2-uitstoot op 125 g/km ligt.

Voorbode
Zoals gezegd is de Iosis Max een voorbode van Ford´s designrichting voor toekomstige modellen in het C-segment. Reken er dus op dat zowel de nieuwe Focus als de nieuwe C-Max trekjes zullen krijgen van deze conceptcar. Bovendien gaan wij er vanuit dat de Iosis Max een voorbode is van Ford´s kleine MPV die op stapel staat.

Gerelateerde artikelen

Aangescherpte Ford Shelby GT350 is woest aantrekkelijk

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen en Ford overwegen strategische alliantie

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford Mustang heeft z'n eigen horloge… van schroot

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active

Autotests
Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active
> Artikel lezen

Ford's detectiesysteem beschermt motorrijder in de file

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.