Autonieuws

In detail: de nieuwe Audi TT RS

Audi heeft de TT RS officieel gepresenteerd tijdens de Autosalon van Genève en daarbij alle details van deze über-TT vrijgegeven. De Porsche Cayman kan zijn borst nat gaan maken, dat is een ding wat zeker is. Vanaf het najaar staat de TT RS bij de dealers.

De heetste TT ooit is een feit. Met een opengesperde bek (lees: voorspoiler) lijkt deze al zijn rivalen op te slokken. Verder naar achteren is de uitmonstering van de TT RS ook heftiger dan bij de minder bedeelde TT-varianten. Wielen met een diameter van 18 inch vullen de wielkasten met daarachter bijna evenzo grote remschijven van het merk Brembo. De bilpartij is lekker dik gemaakt met een klepspoiler en een diffuser waaruit twee vuistdikke uitlaatpijpen monden. De laatste schijnen het uit te schreeuwen van plezier wanneer het gaspedaal beroerd wordt. Heerlijk!

Aankleding
Binnenin is het onderscheidende karakter van de TT RS een stuk ingetogener. Enkel een afgeplat sportstuurwiel, enkele andere sportieve accententen en kuipstoelen van alcantara en leder maken het verschil. Het mogen dan details zijn, het geheel oogt wel heel lekker sportief. Een windschot op de Cabriolet-versie is overigens standaard en beide varianten profiteren van Bi-xenon verlichting met LED-dagrijverlichting.

Cayman S-killer
Met een geheel nieuw ontwikkelde 2.5 liter vijfcilinder die er 340 pk en 450 Nm uitspuugt gaat de TT RS het gevecht aan met de (vernieuwde) Porsche Cayman S. Op papier zijn ze erg aan elkaar gewaagd. Zo legt de TT RS het bekende traject naar 100 km/h in een tijd van 4,9 seconden af. De Cayman S doet er 0,2 seconden langer over. Ook wat betreft topsnelheid geven de beide sportauto’s elkaar weinig toe; 280 km/h (begrensd) tegen 275 km/h voor de Porsche. Of de auto’s in de praktijk ook zo aan elkaar gewaagd zijn moet nog uit wijzen. In het derde kwartaal van dit jaar arriveert de TT RS bij de dealers. De Porsche Cayman heeft onlangs zijn showroomdebuut beleeft.

Audi Magnetic Ride
De vijfcilinder turbomotor van de TT RS is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Tegen extra betaling is er een DSG-automaat verkrijgbaar. Quattro-aandrijving, dat natuurlijk bij de vanafprijs inbegrepen is, moet samen met het sportonderstel voor een ongekende wegligging zorgen. Tegen betaling is het Audi Magnetic Ride leverbaar op de TT RS. Hiermee kan de bestuurder de demperkarakteristiek aanpassen: van ´comfortabel zacht´ naar circuitachtig stug. Prijzen volgen nog.

Gerelateerde artikelen

'Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in'

Autonieuws
Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Sportief figuurtje: Audi TT S line competition

Autonieuws
Sportief figuurtje: Audi TT S line competition
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.