Autonieuws

Lagonda Concept

Lagonda herleeft met de SUV Concept

Lagonda doet oude tijden herleven en komt terug! En wel met een SUV. Het allereerste levensteken van het nieuwe Lagonda krijgen we middels deze SUV conceptcar. Wij nemen u mee door de geschiedenis van Lagonda en blikken vooruit met deze SUV.

Lagonda herleeft met de SUV Concept
De Britse fabrikant Lagonda werd opgericht in 1906 in het Britse Staines. De Amerikaan Wilbur Gunn (1859-1920) begon in zijn tuin met het bouwen van motorfietsen. Hij noemde zijn bedrijf naar een kleine rivier vlakbij zijn geboorteplaats Springfield, Ohio. In 1907 lanceerde Gunn zijn eerste auto; de 20 pk sterke 6-cilinder Torpedeo waarmee hij bovendien deelnam aan een race van Moskou naar Sint Petersburg. Dankzij zijn overwinning werd Lagonda in één klap op de kaart gezet. In de jaren die daarna volgden lanceerde Lagonda met succes diverse nieuwe modellen. Na een aantal slechte jaren werd Lagonda in 1935 overgenomen door Alan Good die tevens W.O. Bentley aan wist te trekken als ontwerper. In 1947 werd Lagonda overgenomen door David Brown die destijds eigenaar was van Aston Martin. Eind jaren ´50 leek Lagonda even van de kaart verdwenen, maar begin jaren ´60 werd de productie weer volledig hervat. Inmiddels werd ook de invloed van Aston Martin duidelijker zichtbaar. Tussen 1974 en 1976 bouwde Lagonda zeven sedans waarbij de Aston Martin V8 als basis diende. Daarna werd het bijzonder stil bij Lagonda. In 1993 presenteerde men nog een conceptcar op de Autosalon van Genève (Lagonda Vignale) en in 1994 werd er een handjevol 4-deurs sedans geproduceerd. Daarna werd het voorgoed stil. Tot nu.

Nieuw segment voor Aston Martin
Aston Martin laat het merk Lagonda herleven. CEO Dr. Ulrich Bez laat weten dat Lagonda nieuw leven wordt ingeblazen. Volgens Bez maakt de merknaam Lagonda het mogelijk om luxe sedans en SUV´s te gaan produceren en hiermee nieuwe markten aan te boren die niet binnen de merkwaarden van Aston Martin passen. "Het merk Lagonda maakt het voor ons mogelijk om auto´s te ontwikkelen die een ander karakter hebben dan de sportauto´s van Aston Martin. Bovendien zal Lagonda een eigen niche creëren van luxe en praktische voertuigen. De auto´s van Lagonda moeten het gehele jaar door kunnen worden gebruikt, ook in landen als Rusland."

SUV Conceptcar
Met de Lagonda Concept krijgen we een eerste voorproefje van de wederopstanding van het merk. De auto is een SUV die volgens Lagonda is voorzien van luxueuze materialen. Het design combineert organische vormen met subtiele details. De scherp gesneden koplampen en de grote grille geven de Lagonda Concept een stoer voorkomen. De 22 inch wielen onderstrepen zijn SUV-karakter. Volgens de ontwerpafdeling van Aston Martin moet de conceptcar een duidelijke weerspiegeling zijn van het Lagonda-design uit de jaren ´30. Wie instapt wordt verwelkomd in een luxueus interieur waarin plaats is voor vier personen. Als inzittende beschik je over een eigen stoel die uiteraard is bekleed met het meest hoogwaardige leer.

Flexibel platform
Voorlopig is de conceptcar puur een stijloefening en wordt de mening van vriend en vijand gepolst. Motorisch is er dan ook nog niets bekend en ook de techniek houdt de Britse fabrikant geheim. Wat men wel laat weten is dat het platform geschikt is voor zowel benzine- als dieselmotoren en zelfs een hybridesysteem. De planning van Aston Martin met Lagonda is nog onbekend, maar de komende jaren gaan we er weer een luxemerk bij krijgen.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Lagonda herleeft met de SUV Concept
Lagonda herleeft met de SUV Concept
Lagonda herleeft met de SUV Concept
Lagonda herleeft met de SUV Concept
Lagonda herleeft met de SUV Concept
Lagonda herleeft met de SUV Concept
Lagonda herleeft met de SUV Concept
Lagonda herleeft met de SUV Concept
Lagonda herleeft met de SUV Concept
Lagonda herleeft met de SUV Concept

Zoeken

Merk- & modeldossiers