Autonieuws

Saab vraagt uitstel van betaling aan

Saab heeft uitstel van betaling aangevraagd. Op deze manier wil de Raad van Toezicht proberen de Zweedse fabrikant te beschermen tegen faillissement en de daaropvolgende claims van schuldeisers. Maar hoe lang zal het duren voordat Saab echt weggespoeld wordt?

Enkele maanden geleden gaf moederbedrijf General Motors zichzelf tot maart aanstaande de kans om Saab aan een andere partij te verkopen. Maar tot op heden hebben zich geen geïnteresserden in de Zweedse fabrikant gemeld. Logisch, want niemand zit in deze economische tijden te wachten op een verlieslijdend automerk. Eventueel zou GM Saab toch nog willen behouden, maar deze beslissing lijkt uitgesloten. Het zou het Amerikaanse concern alleen maar verder doen verslechteren.

Nationalisatie
Volgens General Motors zou een gedeelde nationalisatie van Saab uitkomst kunnen bieden om het Zweedse merk overeind te kunnen houden. Inmiddels hebben beide partijen daarover diverse gesprekken gevoerd. GM zou volgens het Zweedse vakblad Dagens Industri bereid zijn om 400 miljoen dollar in Saab te pompen, mits de Zweedse overheid 590 miljoen dollar bijlegt. Deze kapitaalinjectie moet vervolgens gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe modellen die de totale produtie van Saab naar een hoogte van 130.000 stuks brengen. Daarmee kan Saab wnstgevend zijn. Maar tot op heden hebben de dialogen tussenbeide niet geleid tot een concrete oplossing.

Zelfstandig
Omdat GM en de Zweden geen licht meer aan het einde van de tunnel zien heeft Saab´s Raad van Toezicht aanvraag gedaan van uitstel van betaling. Zodoende krijgt het bedrijf de kans om zichzelf te herstructureren en de financiële middelen te vinden om op eigen houtje verder te aan. “Alles wordt overwogen om te overleven", meldt topman Jan-Ake Jonsson. “Een reorganisatie in eigen beheer is de beste manier om een onafhankelijk onderneming neer te zetten." Saab zoekt naar geldverstekkers uit zowel de publieke als de private sector, maar of dit gaat lukken is de vraag. Wordt vevolgd...

Gerelateerde artikelen

'Nieuwe' Saab 9-3 ook in Nederland te koop

Autonieuws
Nieuwe Saab 9-3 vanaf nu te koop
> Artikel lezen

Laatste modellen Saab onder de hamer

Autonieuws
Laatste modellen Saab onder de hamer
> Artikel lezen

Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band

Autonieuws
Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band
> Artikel lezen

Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!

Autonieuws
Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.