Autonieuws

Rolls-Rolce 200EX Concept

Officiële details Rolls-Royce 200EX

Na het onlangs lekken van de beelden heeft Rolls-Royce besloten de officiële details van de 200EX vrij te geven. Op de Autosalon van Genève zal deze voorbode van de RR4 schitteren voor het wereldpubliek. In 2010 kunnen we hem verwachten.

Officiële details Rolls-Royce 200EX
  • Marginaal afwijkend van productiemodel RR4
  • Wordt gepositioneerd onder de Phantom
  • Groter dan de BMW 7-serie
  • Voortgestuwd door nieuwe V12
  • Marktintroductie in 2010

Sinds jaar en dag gebruikt Rolls-Royce de aanduiding ‘EX’ voor haar studiemodellen. De letters staan voor Experimental, iets dat ook (nog) opgaat voor de 200EX. Echter zal het uiteindelijke productiemodel - die RR4 gaat heten - hiervan slechts marginaal afwijken. In 2010 wordt de Rolls-Royce RR4 gepositioneerd onder de Phantom met een iets ‘zachter’ prijskaartje.

Op en top Rolls-Royce
Het team van hoofddesigner Ian Cameron heeft met de 200EX een wat ‘minder Koninklijke’ limousine neer willen dan de Phantom. “De 200EX - en ook de RR4 - is sierlijker en heeft meer bravoure dan we van het Britse luxemerk gewend zijn”, aldus Cameron. Desondanks is de auto onmiskenbaar als Rolls-Royce. De gelijkenissen met het vlaggenschip zijn groot: een parmantige neuspartij, een uitgestrekte motorkap, de korte overhang van het front en een typisch Brits gestileerde achterpartij. Als klap op de vuurpijl blinkt de ‘Spirit Of Extacy’ op de grille, die overigens minder klassiek is vormgegeven dan die van de Phantom. De deuren van de 200EX openen in tegengestelde richting. Deze zogenaamde “suicide doors” zijn sinds de komst van de Phantom een handelsmerk van Rolls-Royce geworden. Ze kunnen onder een hoek van 83 graden worden geopend en bieden daarmee de meest royale instap binnen de auto-industrie volgens de ingenieurs. De 200EX is uitgevoerd in de donker Tungsten en bevat satijnzilveren exterieuraccenten. De wielen meten een diameter van 20 inch.

Weelde
Wie instapt zal getrakteerd worden op een ambiance van jewelste. Interieurontwerper Alan Sheppard heeft zijn best gedaan om voor de inzittenden een lounge-achtige sfeer te creëren. De hoge schouderpartij en de forse C-stijl moeten de passagiers een gevoel van privacy en bescherming geven. Verantwoordelijk voor de weelderigheid zijn de hoogwaardig gebruikte materialen. Het Cremé Light leder wordt afgewisseld met Cornsilk tapijt en fineerhout van Santos Palissander. Chromen accenten mogen niet overgeslagen worden in een Britse auto en daar is de 200EX dan ook rijkelijk van voorzien. Het zijn de details die het verschil maken bij Rolls-Royce.

Nieuwe V12
De buitenmaten meten een lengte van 5,399 m, een breedte van 1,948 m en een hoogte van 1,550 meter. De 200EX is daarmee nog een tikkeltje groter dan de BMW 7-serie die op hetzelfde platform staat. De wielbasis van de Rolls-Royce is met 3,295 meter zelfs nog langer dan die van de verlengde L-versie van het Beierse vlaggenschip. Een geheel nieuwe V12 neemt de krachtlevering voor rekening. Specificaties daarvan ontbreken nog, maar deze zullen binnenkort worden bekend gemaakt tijdens de onthulling in Genève.

Redactie
Door Redactie
Officiële details Rolls-Royce 200EX
Officiële details Rolls-Royce 200EX
Officiële details Rolls-Royce 200EX
Officiële details Rolls-Royce 200EX

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers