Autonieuws

Autoverkopen 2008: min 1,1 procent, Volkswagen wint

De autoverkopen in Nederland over het jaar 2008 wordt afgesloten met net geen half miljoen nieuw verkochte auto’s. Dat is zo’n 1,1 procent minder dan de verkopen in 2007. Volkswagen was het meest populaire merk.

Over het jaar 2008 wisten de vaderlandse dealers net geen half miljoen nieuwe auto’s te registeren, om precies te zijn 499.983. Ten opzichte van het jaar daarvoor is dit een daling van 1,1 procent. Hoewel het een lichte daling betreft kunnen we alsnog spreken van een goed autoverkopend jaar. Verantwoordelijk hiervoor zijn de goede verkopen in de eerste twee kwartalen van 2008. De laatste kwartalen lieten in verhouding tot het jaar daarvoor aanmerkelijk minder registraties zien. In de autobranche wekt het laatste gegeven gemengde gevoelens over het resultaat van 2008 op. Analysebureau Aumacon concludeert dat er aanzienlijk meer kleine auto’s (A-segment) worden verkocht en deze trend zal in 2009 verder worden doorgezet. De overige segmenten zullen vermoedelijk een daling in verkopen blijven vertonen en dat stemt tot enige zorgen. Daarnaast laat de analyse zien dat de populariteit van hybride modellen in 2009 zal toenemen en wat verkopen betreft gaan verdubbelen. Helaas zal dit vermoedelijk ten koste gaat van het aantal verkochte diesels in ons land. Toch voorspelt Aumacon dat de totale verkoop van nieuwe auto’s in 2009 zo’n 470.000 stuks zal bereiken, een daling van zes procent ten opzichte van 2008.

Volkswagen meest populair
December kenmerkt zich altijd als een slappe verkoopmaand, maar er werden alsnog 7.250 auto’s weggezet. Echter is dit wel zeventien procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Volkswagen trok in 2008 aan het langste eind en wist voor de vierde maal op rij als winnend automerk uit de bus te komen. Zowel over de hele linie als met een model (Golf) zette het de meeste registraties neer het afgelopen jaar. De Peugeot 207 en Opel Corsa waren met respectievelijk een tweede en derde plaats ook succesvol. De victorie van Volkswagen werd echter wel met een nasmaak ontvangen, want Volkswagen moest 7,8 procent aan totale verkopen inleveren in vergelijking tot 2007. De teller bleef steken op 46.157 stuks. Ford grijpt over 2008 het zilver met 43.550 verkochte auto’s en verdrong daarmee niet alleen Opel naar de derde plaats, maar wist ook nog eens een winst van 5,5% te boeken ten opzichte van 2007. Niets te klagen dus bij Ford Nederland. Opel moest het doen 40.870 registraties. Brons is natuurlijk een nette prestatie maar als je een verlies van maar liefst 14,5% noteert in vergelijking met het jaar daarvoor is de vrolijkheid slechts van korte duur.

Grootste stijgers en dalers
Bij welke merken is zoal de stemmingsvreugde van toepassing en waar zijn de hoofden diep gebogen? Nou, merken als Dacia (+139%), Honda (+46%) en Mini (+17%) hebben alle reden om een taart aan te snijden. Bij Chrysler (-46%), Alfa Romeo (-37%) Saab (-36%) en ook Kia (-23%) heerst er één en al mineur, hoewel er op het hoofdkwartier van de laatste alsnog een glimlach is te vinden.

Bron: Autokompas

Gerelateerde artikelen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto

Autonieuws
BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto
> Artikel lezen

Weg belastingvoordeel na 200.000ste Tesla

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Maserati versterkt zich met Levante GTS

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.