Autonieuws

Eerste Opel CNG Turbo een feit

Opel presenteert de Zafira CNG Turbo, het eerste aardgasmodel (Compressed Natural Gas) van het merk dat wordt voortgestuwd door een turbomotor. De Zafira CNG Turbo vergroot daarmee niet alleen het ruime aanbod aan aardgasmodellen die het merk momenteel aanbiedt, maar ook het geleverde motorvermogen.

  • Eerste Opel aardgasauto met turbomotor
  • Aanzienlijk meer vermogen: 150 pk en 210 Nm
  • De helft goedkoper tanken
  • Januari 2009 bij de dealers

Aardgas lijkt voet aan de grond te krijgen in Nederland. Het aantal tankstations waar aardgas getankt kan worden breidt zich steeds verder uit en dat is gunstig voor de autofabrikanten die af-fabriek aardgasmodellen aanbieden. Opel is hierin een sterke speler en heeft heden al vele CNG-modellen. Met de Zafira CNG Turbo komt er daar nog één bij.

Turbopower
In tegenstelling tot de andere CNG-modellen van Opel beschikt het nieuwe model over een turbo, een regelrechte primeur voor het merk. Zodoende levert de Zafira CNG Turbo aanzienlijk meer vermogen dan de atmosferische Zafira CNG. De turbogeblazen CNG is namelijk 150 pk en 210 Nm sterk tegen slechts 94 pk en 133 Nm in de ‘ongeholpen’ Zafira CNG. Duidelijk mag zijn dat dit ten goede komt van de acceleratiecijfers. De CNG Turbo sprint in naar 100 km/h duurt 10,3 seconden, tegen een trage 17 seconden voor de versie zonder turbo. De topsnelheid bedraagt 200 km/h (165 voor de Zafira CNG).

Helft goedkoop tanken
Het extra geleverde vermogen resulteert natuurlijk wel in een iets hogere CO2-uitstoot per kilometer. Echter is het nieuwe CNG-model nog steeds bijzonder schoon te noemen. In ieder geval ten opzichte van een conventionele benzine- en dieselauto. De uitstoot is namelijk 144 gr/km en dat is slechts zes gram meer dan de Zafira CNG zonder turbo. Kostenbesparend is de Zafira CNG Turbo ook. Het vullen van de vier gastanks kost volgens Opel de helft minder dan een vergelijkbare tankbeurt bij een auto met benzinemotor. Eenmaal helemaal gevuld is een actieradius van 370 kilometer haalbaar. Rijdt de bestuurder na de lege gastanks verder op benzine, dan is een actieradius van 520 kilometer mogelijk. Over de betrouwbaarheid van de krachtbron hoeft men zich geen zorgen te maken. Opel heeft de zuigers, kleppen, klepbehuizingen en injectoren aangepast waardoor ze sterker en duurzamer zijn geworden. Dit tevens met het oog op het rijden op andere brandstoffen. Want de auto kan niet alleen rijden op benzine of gas, ook ´slikt´ de auto bio-methaan of een mix van deze twee laatste.

Januari 2009
De Opel Zafira CNG Turbo wordt tijdens de Bologna Motor Show die begin december plaatsvindt voor het eerst gepresenteerd. Begin 2009 kunnen we de nieuwe aardgasauto in de showrooms verwachten.

Gerelateerde artikelen

Altijd connected met de Online Editions van Opel

Overige
Opel Online Edition
> Artikel lezen

Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is

Autonieuws
Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is
> Artikel lezen

Prijzen voor vernieuwde Opel Mokka en Zafira

Autonieuws
Prijzen voor vernieuwde Opel Mokka en Zafira
> Artikel lezen

Astra-invloeden voor vernieuwde Opel Zafira

Autonieuws
Opel Zafira 2016
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.