Autonieuws

Fijnstoftax door de rechter verboden

Het Gerechtshof in Den Haag heeft op 14 oktober bepaald dat de fijnstoftax op dieselauto’s in strijd is met het EG-recht. Dat is de uitkomst van een kort geding van importeursvereniging RAI en de BOVAG tegen de Staat der Nederlanden. De Minister van Financiën moet de belastingmaatregel binnen vier weken beëindigen.

In het kader van de vergroening van het belastingstelsel geldt per 1 april 2008 de zogenaamde fijnstoftax in Nederland. Deze maatregel kwam erop neer dat een dieselauto met een deeltjesuitstoot van 0 mg/km een korting kreeg van € 900 op de verschuldigde BPM en dat voor elke mg/km meer de BPM met € 200 toeneemt. Bij een uitstoot van 5 mg/km (de grenswaarde voor de fijnstofemissie van de toekomstige Euro-5 norm) werd er dus € 100 meer geheven op de anders verschuldigde BPM en bij een uitstoot van 25 mg/km (de huidige Euro-4 norm) maar liefst € 4100. Deze belastingmaatregel is bedoeld om kopers van nieuwe dieselauto’s te stimuleren een schonere auto aan te schaffen.

In strijd met het EU-recht
Punt van discussie was dat in EU-verband afspraken zijn gemaakt over de milieunormen waaraan personenauto’s moeten voldoen, onder andere over de hoeveelheid fijnstof die zij mogen uitstoten. Onderdeel van die afspraken is dat de autoindustrie de tijd krijgt om zich op de nieuwe normen in te stellen. Daarom is tussen de lidstaten afgesproken dat de strengere normen voor fijnstofuitstoot (die alleen kunnen worden gehaald door het monteren van een roetfilter) pas vanaf 1 september 2009 voor nieuwe typen auto’s en vanaf 1 januari 2011 voor bestaande typen gelden. Het grootste probleem is dat auto´s die geen roetfilter hebben hierdoor zeer zwaar belast worden. Aangezien dat vaak ook nog eens op de goedkopere auto´s gaat worden die dusdanig duur dat de concurrentie oneerlijk wordt.

Fijnstoftax zal verdwijnen
RAI en BOVAG hebben een kort geding aanhangig gemaakt tegen de Staat der Nederlanden. Zij vorderen dat de fijnstoftax wordt ingetrokken, omdat zij van mening zijn dat deze maatregel in strijd is met de Europese afspraken op dit punt. Het Gerechtshof in Den Haag heeft RAI en BOVAG nu in het gelijk gesteld. Het hof acht aannemelijk dat de import van dieselauto’s zonder roetfilter door de fijnstoftax ernstig wordt belemmerd. Die auto’s worden door de fijnstoftax over het algemeen een stuk duurder, wat er toe kan leiden dat deze auto’s in Nederland onverkoopbaar worden en door de importeur niet meer worden ingevoerd. Dit acht het hof in strijd met de genoemde EU-afspraken. Volgens die afspraken mogen dieselauto’s zonder roetfilter vooralsnog in alle lidstaten van de EU worden ingevoerd. Het hof beveelt de Staat om binnen vier weken de toepassing van de fijnstoftax te beëindigen.

Prijzen dalen?
Wat de precieze gevolgen zijn is nog niet bekend. Feit is in ieder geval dat tal van auto´s goedkoper zullen worden.

Bron: Auto & Ficus

Gerelateerde artikelen

Licence to build: LEGO James Bond Aston Martin DB5

Lifestyle & design
> Artikel lezen

'Honkbal'-leder maakt comeback in bijgepunte Audi TT (Roadster)

Autonieuws
> Artikel lezen

Renault zet Mégane RS op scherp met Trophy

Autonieuws
> Artikel lezen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.