Autonieuws

Bloedstollende Saab 9-X Air Concept

Met de Saab 9-X Air Concept geven de Scandinaviërs aan hoe de toekomstige Saab Cabriolet eruit kan komen te zien. Het studiemodel wordt tijdens de Autosalon van Parijs onthuld en wordt aangedreven door een benzine/E85-motor in combinatie met een elektromotor.

Precies 25 jaar nadat de eerste Saab Cabriolet - Saab 900 - in Frankfurt werd tentoongesteld, zal het Zweedse merk een nieuwe cabriolet onthullen; de Saab 9-X Air Concept. Saab heeft een naam hoog te houden wat studiemodellen betreft. Zagen we eerder al de bloedmooie Saab Aero X en de 9-X BioHybrid, ook de 9-X Air Concept mag er zijn. Met zijn aerodynamische design en ijsblok-achtige styling is de auto een feest voor het oog. De Saab 9-X Air is bedoeld als cabriolet, maar combineert de looks van een sportwagen met de praktische bruikbaarheid van een vierdeurs auto.

Canopy Top
Saab noemt het gepatenteerde cabriodak van de 9-X Air ‘Canopy Top’. Om gewicht te besparen is het gemaakt van stof in plaats van metaal. Ook resulteert dit in een efficiëntere manier van wegvouwen in de achterbak. Bij het openen vouwt de Cantopy Top zich in drie delen op waarna het onder de klepcover in de bagageruimte verdwijnt. Eenmaal ‘open´ worden de inzittenden omringd door een stijlloos raamoppervlak. Met het dak omhoog heeft de 9-X veel weg van een coupé. Om het prachtige design niet te schaden, biedt Saab een andere oplossing om toegang te krijgen tot de bagageruimte. In plaats van een conventioneel kofferdeksel schuift het bagagecompartiment uit de auto. Vlak onder de brede achterlichtunit. Het compartiment biedt voldoende ruimte voor twee golftassen.

Hightech interieur
Saab is de geschiedenis van haar oorsprong - de luchtvaart - niet vergeten. De cockpit is volledig op de bestuurder geconcentreerd en ademt een en al hightech uit met een vijftal displays die allemaal 3D-weergave bieden. Een drietal displays zijn direct in het zicht van de bestuurder geplaatst. Terwijl de overige twee zich bevinden in de linker deurpaneel voor het infotainment-systeem en het controlepaneel. Bovendien beschikt de Saab 9-X Air over een Bluetooth-aansluiting en een in-car interface voor streaming van data, zoals entertainment- en navigatiefuncties.

Drie motoren
De 9-X Air wordt aangedreven door een 1.4 liter turbomotor die zowel op benzine als E85 kan rijden. Daaraan gekoppeld is een 6-traps gerobotiseerde handbak. Een elektromotor - die gevoed wordt door een pakket lithium-ion accu’s - ondersteund de turbomotor daar waar nodig is. Bijvoorbeeld tijdens inhaalmanoeuvres. Rijdend op E85-brandstof levert de motor een vermogen van 200 pk en een koppel van 280 Nm die over een breed toerengebied van 1.750 - 5.000 tpm beschikbaar is. Daarmee is de 9-X in staat om in 8,1 seconden naar 100 km/h te accelereren. Wanneer er benzine wordt verbrand levert de krachtbron iets minder vermogen, namelijk 170 pk en 230 Nm. De topsnelheid bedraagt 231 km/h.

Verbruikcijfers
Het verbruik benzinemotor in combinatie met de elektromotor bedraagt 5.0 liter per 100 km. Met een CO2-uitstoot van 119 gr/km is de auto op benzine minder schoon dan de E85 variant. Die stoot 107 gr/km uit. Het brandstofverbruik is vervolgens wel hoger met 6,5 liter per 100 kilometer.

Veiligheidsfeatures
Er wordt een hoge standaard van veiligheidsvoorzieningen gegarandeerd. Een scala aan elektronische features houden de bestuurder bij de les, zoals het Lane Departure Warning. Een camera in de voorbumper scant de omgeving voor de auto af en geeft de bestuurder een waarschuwing wanneer deze (onbedoeld) van rijstrook wisselt. Diezelfde camera detecteert tevens allerlei lichtbronnen bij nacht. Wanneer tegemoetkomend verkeer nadert worden het grootlicht automatisch gedimd.

Autosalon van Parijs
De Saab 9-X Air Concept wordt onthuld tijdens de Autosalon van Parijs begin volgende maand. We zijn al driemaal lekker gemaakt met bloedstollende conceptcars van Saab. Nu wordt het tijd dat de Zweden er eentje nagenoeg ongewijzigd in productie nemen. Bovendien kan Saab wel een verkooptopper gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!

Autonieuws
Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!
> Artikel lezen

'Nieuwe' Saab 9-3 ook in Nederland te koop

Autonieuws
Nieuwe Saab 9-3 vanaf nu te koop
> Artikel lezen

Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band

Autonieuws
Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band
> Artikel lezen

Laatste modellen Saab onder de hamer

Autonieuws
Laatste modellen Saab onder de hamer
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.