Autonieuws

Mazda toont Kazamai

Mazda heeft in Moscow een concept voor een compacte crossover SUV gepresenteerd. Onder de naam Mazda Kazamai is het speciaal gemaakt voor de Russische markt.

Op de Moscow International Automobile Salon heeft Mazda de Kazamai onthuld. Het model is een product van de nieuwe richting die Mazda vorig jaar insloeg. Deze strategie, die ‘Duurzame Zoom-Zoom’ werd genoemd, concentreert zich op de productie van voertuigen die rijplezier koppelen aan milieu- en veiligheidstechnologieën. Onderdeel hiervan is de nieuwe generatie 2.0 liter DISI benzinemotoren van Mazda. Deze zijn uitgerust met verbrandingsregelingssystemen en een variabele klepregeling, die resulteren in een laag brandstofverbruik en dito emissies.

30% zuiniger
De nieuwe motor is gekoppeld aan een eveneens nieuw ontwikkelde automatische zestrapstransmissie. Samen met de vierwielaandrijving presteert deze aandrijving naar schatting 30 % beter op het gebied van brandstofverbruik en emissies (vergeleken met de huidige 2.0 liter benzinemotoren). Dit is mede haalbaar dankzij het lage gewicht van de SUV, die volgens Mazda minimaal 100 kg lager is dan vergelijkbare modellen.

Rusland
Dat de Mazda in Rusland gepresenteerd is, gebeurd niet zonder reden. Tussen 2004 en eind 2007 groeide de Russische automarkt met ongeveer 1,28 miljoen auto’s en werd daarmee, op Duitsland na, de op één na grootste automarkt in Europa. Mazda wist in deze periode snel op te klimmen tot één van de populairste automerken van Rusland en de verkopen stegen van 8.565 auto’s in 2004 naar meer dan 50.000 auto’s vorig jaar. Zes keer zoveel als in 2004. Eén van de grotere segmenten van het land is die van de SUV, in 2007 goed voor 16 % van het totale verkoopvolume. Tussen 2004 en 2007 werd dit segment maar liefst tien keer zo groot en naar verwachting zal deze groei op de middellange termijn in Rusland aanhouden.

Design
Het Japanse begrip ‘Kazamai’ betekent vrij vertaald ‘wervelende zijwinden’ en geeft volgens Mazda uiting aan het krachtige, maar lichtvoetige karakter van deze crossover. Resultaat is een dynamisch ogende SUV die slechts iets groter is dan de huidige Mazda 3. Met een breedte van 1.930 mm en een lengte van 4.520 mm is hij vrij compact te noemen. En toch biedt het model plaats aan vier volwassen.

Productie onbekend
Zoals eerder gezegd is de Kazamai ontwikkeld voor Rusland. Of hij ook werkelijk geproduceerd gaat worden is nu nog onbekend. Wij hopen er stiekem wel op!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe stadsauto van Mazda: de Kiyora

Autonieuws
Nieuwe stadsauto van Mazda: de Kiyora
> Artikel lezen

Heerlijke fotogallery Mazda Shinari

Fotogalleries
Heerlijke fotogallery Mazda Shinari
> Artikel lezen

Teaser: Mazda crossover SUV conceptcar

Autonieuws
Teaser: Mazda crossover SUV conceptcar
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.