Autonieuws

Extra zekerheid; BMW X5 Security

BMW komt mensen wie graag een stukje extra beveiliging hebben tegemoet in vorm van een bepantserde X5. De BMW X5 Security oogt misschien niets anders dan een reguliere BMW X5, maar hij heeft wel het beschermingsniveau VR4.

Met de X5 Security introduceert BMW hun ideale combinatie van nieuwste beveiligingstechnieken en de veelzijdigheid van een sportieve vierwielaangedreven auto. Dankzij een extra zware bepantsering en een scala aan veiligheidsystemen beschermt de SUV zijn inzittenden maximaal in geval van calamiteiten. BMW meldt verder dan de zwaar beveiligde uitvoering van de BMW X5 net zo sportief rijdt als gewone X5 modellen, ondanks de extra kilo’s

Beschermingsniveau VR4
De BMW X5 Security is het enige voertuig in zijn klasse dat een compleet ballistisch beschermingsniveau van VR4 biedt. Ofwel: kogels van handwapens zoals een .44 Magnum, een .357 Magnum en een 9 millimeter Luger ketsen af op het B4 gecertificeerde materiaal van de auto. Het ballistische beschermingsniveau van VR4 is getest en gecertificeerd volgens de Europese richtlijnen. Bovendien heeft de keuringsinstantie op verzoek van BMW aanvullend getest met korte en lange afstandsbeschietingen onder hoeken van 45 en 90 graden. Ook deze tests doorstond de BMW met verve, waardoor de auto ook overeenkomstig gecertificeerd werd.

Gelamineerd glas
Om aan deze richtlijnen te voldoen heeft BMW de zijpanelen, het dak, de voorzijde en de achterzijde van de auto met het speciale in Nederland ontwikkelde high performance vezel voorzien. Overigens zijn sommige delen nog eens extra versterkt met een kogelwerende staalsoort. De ramen zijn gemaakt van veiligheidsglas met een dikte van 22 millimeter en zijn gelamineerd. Als het breekt blijft het op zijn plek, zodat de inzittenden niet geraakt worden door rondvliegende stukjes. De kofferbak is ook gepantserd en daardoor een goede en veilige opbergplaats.

Aanvalsalarm en camera´s
Naast de passieve veiligheid van de X5 Security heeft BMW ook een andere actieve systemen toegevoegd aan de uitrusting van de speciale X5. Zo is hij onder andere uitgerust met een intercomsysteem en een aanvalsalarm. Voordeel van de intercom is dat er met de buitenwereld te communiceren is zonder deuren of ramen te openen. Met het afgaan van het aanvalsalarm, worden automatisch alle ramen en deuren afgesloten. De bediening van deze systemen zijn subtiel weggewerkt achter een afdekplaatje. Via het camerasysteem kan de bestuurder eenvoudig zien wat er achter de auto gebeurt, zonder achterom te hoeven kijken. De camera´s in de voorbumper bieden zicht op wat er vóór de auto gebeurt. Daardoor heeft de bestuurder meer overzicht bij bijvoorbeeld het verlaten van drukke parkeerplaatsen of nauwe steegjes. De camerabeelden zijn te zien op de display van de iDrive-controller die in het instrumentenpaneel gemonteerd is.

Standaard af fabriek beveiliging
Alle veiligheidsvoorzieningen in de BMW X5 Security worden af fabriek geleverd. Daardoor kunnen de veiligheidsvoorzieningen in en rond het passagierscompartiment naadloos worden aangebracht. Kogels of andere fragmenten kunnen dus niet in het interieur doordringen op kritieke punten als verbindingsstukken en overgangsgebieden. Om het extra gewicht van alle veiligheidsvoorzieningen goed te verwerken, zijn speciale onderdelen van het onderstel aangepast. Zo werden onder meer de schokdempers, ophanging en software onder handen genomen. Onder de BMW X5 Security zijn speciale veiligheidsbanden gemonteerd die zelfs leeg nog tot 50 kilometer meegaan. En rijden met een snelheid van 80 km/u op lege veiligheidsbanden is geen probleem.

Gerelateerde artikelen

Jules Deelder zou trots zijn: BMW X5 & X6 M Black Fire Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Soft Close-portieren BMW X5 amputeren duim

Autonieuws
> Artikel lezen

G-Power X5 M zet Urus voor schut

Tuning & styling
> Artikel lezen

BMW X7 heeft Bentley Bentayga in 't vizier

Autonieuws
BMW X7
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.