Autonieuws

Lotus

Hoogtij breekt aan voor Lotus

De nieuwe Evora is de start van een nieuw Lotus-tijdperk. Er komen zes varianten van de Evora. Na snellere S3-versie van de huidige Elise en Exige, maakt in 2010 de nieuwe Elise zijn opwachting. De lancering van het topmodel - de Esprit - is uitgesteld. Die komt pas in 2011.

Hoogtij breekt aan voor Lotus

Na jaren in de rode cijfers te hebben gezeten, bloeit Lotus weer helemaal op. Directeur Mike Kimberley liet via de Engelse media weten dat de Britse fabrikant ‘in vorm’ is. Voordat Kimberley in 2006 voor de tweede maal - in de jaren ’70 en ’80 nog onder oprichter Colin Chapman - in dienst trad bij Lotus, waren er plannen om de techniciafdeling op te doeken. Het Britse merk zat toentertijd in zwaar weer. Anno 2008 staan er bij Lotus 340 projecten ‘open’. Voldoende om de techniciafdeling te behouden. Met ontwikkelingscentra in Detroit, Shanghai, Kuala Lumpur en Abu Dhabi in het merk groeiende.

Topmodel Esprit uitgesteld
De onlangs op de British Motor Show gepresenteerde Evora is de eerste stap naar deze nieuwe era van Lotus. Er is reeds bevestigd dat er een tweezitter, een convertible en een versie met automaat van de 2+2 coupé komt. Wat de overige drie varianten zijn houdt Lotus nog even voor zich. Door de komst van de Evora is het langverwachte topmodel - de Esprit - uitgesteld. De Esprit - waarvan de naam nog niet officieel bekend is - gaat opnieuw naar de tekentafel. Reden hiervoor is dat de sportwagen wezenlijk anders moet zijn dat de Evora. Een rasechte sportwagen die de strijd aangaat met de gevestigde orde als de Nissan GT-R, Ferrari F430 en de Porsche 911. De Esprit staat op dezelfde bodemplaat als de Evora, maar is voor het topmodel wijder en langer gemaakt om ruimte te bieden aan een grotere en krachtigere motor. Er wordt gesproken over een 500 pk sterke 4.4 liter V8 uit de BMW X6. Tevens zal de Esprit de ophanging van de Evora overnemen.

Nieuwe Elise in 2010
De projectenportefeuille van Lotus bevat ook een samenwerking met Abarth. Het herboren Italiaanse merk wil graag een sportwagen ontwikkelen onder haar eigen naam. De bolide zal op dezelfde basis staan als de nieuwe Elise, welke in 2010 zijn opwachting maakt. Echter voordat het zover is komen er eerst nog snellere S3-versies van de huidige Elise en Exige op de markt. De komende jaren kunnen we dus regelmatig interessant nieuws verwachten uit Hethel, de vestigingsplaats van Lotus. Wij houden jullie op de hoogte.

Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Lotus-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers