Autonieuws

Lotus Exige Tri-Fuel: drie brandstoffen

Lotus komt met een milieubewuste Exige naar Geneve. Geen hybride of een andere energiebesparende Engelsman, maar een volbloed racer die zijn energie uit een andere brandstoffen haalt. De Exige Tri-fuel loopt namelijk op benzine, bio-ethanol of synthetische methanol.

Lotus Engineering, een onderdeel van Lotus, toont op de Autosalon van Geneve haar kunsten met de Exige Tri-Fuel. Bijzonder aan de Tri-Fuel is dat de motor geschikt is voor het rijden op drie soorten brandstoffen. Natuurlijk op benzine en op het ook al vrij bekende bio-ethanol, maar de motor lust ook synthetische methanol. Deze voor de autowereld vrij onbekende brandstof wordt door Lotus beschouwd als één van de brandstoffen voor de toekomst. Het aanpassen van een motor voor het gebruik van synthetische methanol is overigens relatief gemakkelijk.

Toekomstmuziek
Methanol (CH3OH) wordt gemaakt uit waterstof (H2) en CO2. Twee stoffen die vrij veel voorkomen op aarde. De CO2 kan rechtstreeks uit de lucht gehaald worden, maar waterstof is nog altijd lastig te maken. Dit kost nog altijd veel energie zodat het gebruik van deze stof nog niet geheel milieubewust is. Via elektrolyse met groene stroom kan ook deze stof milieubewust gemaakt worden, dus is de weg open voor een 100% groene energiebron. Helaas zal het nog minimaal 5 jaar duren voordat de techniek volledig uitgedacht is. Daarnaast kost het aanpassen van de infrastuctuur van overheden en brandstofbedrijven nog meer tijd. Hierdoor lijkt 15 tot 20 jaar een realistischer schatting, aldus de heren van Lotus Engineering.

270 pk uit 1.8 liter
Om de nieuwe techniek te testen en te demonstreren is de Exige Tri-fuel bedacht. Deze beschikt over een 1.8 liter viercilinder motor die geholpen wordt door een compressor. De motor levert 270 pk en zorgt voor verbluffende prestaties van de lichte Brit. Zo doet hij de sprint van nul naar 100 km/h in 3,9 seconden en haalt hij een topsnelheid van 255 km/h.

Gerelateerde artikelen

Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE

Autonieuws
Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE
> Artikel lezen

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige 380 is de allersnelste ooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige Sport 410 kan er eigenlijk niet meer bij

Autonieuws
> Artikel lezen

Genève decor voor 'spannende Lotus'

Autonieuws
Genève decor voor vernieuwde Lotus
> Artikel lezen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.