Autonieuws

Vijfpersoons Fiat Qubo: kleine MPV

Op basis van de Fiat Fiorino presenteert Fiat nu de personenauto-variant, de Qubo. Deze Fiat Qubo biedt plaats aan vijf personen en hun bagage. Fiat breidt daarmee haar MPV-aanbod verder uit. De Qubo is leverbaar met een benzine- en een dieselmotor en heeft compacte afmetingen.

  • Vijfpersoons MPV-model op basis van de Fiorino
  • Onderscheidend design met modern karakter
  • Compacte afmetingen, ruim interieur
  • Benzine- en dieselmotor
  • Volledig elektrische variant op komst
  • Leverbaar in drie uitvoeringen waaronder een ´Adventure´

Vorig jaar werden de Fiat Fiorino, Peugeot Bipper en Citroën Nemo onthuld. De kleine compacte bestelauto´s zijn gezamenlijk ontwikkeld en delen dan ook veel van hun techniek met elkaar. Qua uitstraling hebben de designafdelingen van de verschillende fabrikanten getracht de auto´s een eigen gezicht te geven en voornamelijk daarin onderscheiden ze zich dan ook. Zoals tegenwoordig vaak het geval is worden de bedrijfsauto´s ook als personenauto-varianten op de markt gebracht. Zo presenteerde Peugeot eerder al de Bipper Tepee, een vijfpersoons versie van de Bipper. Waar dat model nog overduidelijk een bestelauto-uitstraling heeft pakt Fiat het beter aan. Die presenteren met de Qubo (Panorama) een model met een eigen uitstraling.

Design
Technisch is de Qubo Panorama identiek aan de Fiorino bestelauto, maar qua uiterlijk is het verschil opvallend groot. De bumpers en de grille wijken af, maar ook de zijkant is anders. Fiat monteert opvallend vormgegeven zijruiten die in de bedrijfsautoversie uiteraard ontbreken. De toegang tot de achterste zitplaatsen krijgt men dankzij de schuifdeur aan de rechterzijde. Aan de achterzijde is standaard een achterklep gemonteerd in plaats van twee deurtjes. Overigens zijn die deurtjes wel optioneel leverbaar. Het design van de Qubo is eigentijds, modern en een beetje speels.

Compact van buiten, ruim van binnen
De afmetingen van 3,96 m lengte, 1,71 m breedte en 1,72 m hoogte maken de auto praktisch bruikbaar in druk stadsverkeer. Bovendien is de draaicirkel met 10,5 meter relatief klein. Ondanks deze compacte buitenafmetingen biedt het interieur plaats aan vijf personen. De voorinzittenden beschikken over afzonderlijke stoelen en de achterbank is in delen neerklapbaar en zelfs uitneembaar. Met alle vijf de zitplaatsen in gebruik is er 330 liter bagageruimte beschikbaar. Wie doorstapelt tot aan het dak beschikt over 650 liter. Wanneer de bank wordt neergeklapt is er 2.800 liter voorhanden. Daarbij kan ook de bijrijderstoel worden neergeklapt wat ervoor zorgt dat er 2,5 meter lengte kan worden vervoerd. Praktische opbergvakken in allerlei soorten en maten zijn door Fiat in de Qubo opgenomen.

Benzine en dieselmotor
Het motorengamma van de kleine MPV bestaat uit een 1.3 liter MultiJet dieselmotor met een vermogen van 75 pk en een koppel van 190 Nm. De motor weet genoegen te nemen met slechts 4,6 l/100 km en daardoor kan er op de tankinhoud van 45 liter maar liefst 1.000 km worden gereden. De tweede krachtbron is een 1.4 liter benzinemotor met een vermogen van 73 pk en een koppel van 118 Nm. Met 7,0 liter benzine per 100 km neemt de viercilinder motor genoegen. Tegelijkertijd laat Fiat weten dat er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een geheel elektrisch aangedreven variant. Het model stoot dankzij de elektromotor geen schadelijke gassen uit en weet 100 km te rijden op een vol accupakket. Na 3 uur opladen zijn de accu´s weer voldoende opgeladen om 100 km af te leggen. Fiat werkt momenteel nog aan de ontwikkeling van dit model, maar dat de Quboo ‘electrical’ er komt is een feit.

Drie versies waaronder een Adventure
Fiat zal de Qubo gaan leveren in een drietal verschillende versies. De eerste is redelijk basic en beschikt over zwarte bumpers en stootlijsten en een simpel interieur. De tweede versie is veel luxueuzer met zaken als meegespoten bumpers, een luxe interieur en meer praktische bruikbaarheid. De derde versie zal de toevoeging Adventure krijgen en is net als de Outdoor-modellen van Peugeot voorzien van een 2 cm verhoogde bodemvrijheid, een bodembescherming en diverse plastic opzetstukken op de carrosserie. Hiermee wil Fiat inspelen op de off-road look-a-likes van tegenwoordig.

Na de zomer van 2008 leverbaar
Net na de zomer van 2008 zal de Fiat Qubo in zijn personenauto-versie bij de dealers staan. De fabrikant spreekt er zelf niet van, maar naar ons idee is dit de opvolger van de Fiat Idea die inmiddels niet meer leverbaar is. Tegelijkertijd is het daarmee (ondanks de compacte afmetingen van de Qubo) een concurrent voor de Renault Modus, Nissan Note en Skoda Roomster.

Gerelateerde artikelen

Outdoorliefhebber opgelet: Fiat Qubo Trekking

Autonieuws
Outdoorliefhebber opgelet: Fiat Qubo Trekking
> Artikel lezen

Euro NCAP kent geen genade voor Fiat Punto

Autonieuws
> Artikel lezen

Ook Fiat start eigen handel in klassiekers

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.