Autonieuws

Chrysler ecoVoyager

Chrysler ecoVoyager Concept: schoon ruimtewonder

Chrysler presenteerde in Detroit de ecoVoyager. De vierdeurs conceptcar heeft een typerend Chrysler-design en is voorzien van superschone aandrijving. De brandstofcel onder de motorkap zorgt samen met een elektromotor voor de aandrijving.

Chrysler ecoVoyager Concept: schoon ruimtewonder
De ecoVoyager wordt aangedreven door een 268 pk sterke elektromotor, die wordt gevoed door een pakket lithium-ion-accu’s. Het opladen van deze accu’s is uitermate simpel: stekker in het stopcontact en het opladen begint (Plug-In hybride). Bovendien heeft de ecoVoyager een systeem waarmee (kinetische) energie die vrijkomt bij het afremmen wordt omgezet in elektrische energie. Ofwel: afremmen = opladen. Met volledig opgeladen accu’s heeft de ecoVoyager een actieradius van 65 emissievrije kilometers – in de meest gevallen ruim voldoende voor de gang naar of van het werk. Dat neemt niet weg dat de ecoVoyager ook klaar is voor lange(re) reizen. Daartoe beschikt hij over een compacte brandstofcel, die evenals de waterstoftank in de bodem van de auto is weggewerkt. Ook deze brandstofcel is emissievrij, het enige ‘afvalproduct’ is waterdamp. De combinatie accupakket/brandstofcel is goed voor een totale actieradius van bijna 500 kilometer. De voorwielaangedreven ecoVoyager heeft een topsnelheid van 185 km/h en sprint desgewenst in 8,8 seconden van 0-100 km/h.

Ruim interieur
De ecoVoyager Concept dankt zijn kenmerkende vormgeving onder meer aan zijn geavanceerde technologie. De compacte brandstofcel, de waterstoftank en het accupakket zijn in de vloer van de auto ondergebracht en dat bood de designers veel nieuwe mogelijkheden. Zo konden de voorwielen bijvoorbeeld extreem ver naar voren worden geplaatst. Dat leidt weer tot een zeer grote wielbasis (2,95 meter bij een totale lengte van 4,86 m) en daardoor een opmerkelijk ruim interieur. De toegang tot dat interieur is riant. Alle vier deuren kunnen onder een hoek van maximaal 90 graden openen, de achterdeuren scharnieren tegengesteld aan de voorportieren en een B-stijl ontbreekt. In het interieur is plaats voor vier personen, die ieder over een individueel instelbare zitplaats beschikken. Het grote glazen panoramadak versterkt het ruimtelijke gevoel en de lichte indruk van het interieur nog eens extra. De afwerking van het ecoVoyager-interieur is uitermate ‘clean’. De belangrijkste bedieningselementen zijn ondergebracht in de uitschuifbare middenconsole. Hierin bevindt zich ook een mousepad voor de bijvoorbeeld de bediening van de airconditioning en het audiosysteem. Deze geluidsinstallatie beschikt over een Direct Sound-functie. Dit maakt het mogelijk dat de favoriete muziek van elke inzittende uitsluitend bij die persoon ‘terecht komt’ zonder dat de andere inzittenden het horen. Hiervoor is geen hoofdtelefoon nodig. De ecoVoyager Concept heeft in plaats van buitenspiegels speciale achteruit-kijkcamera’s. Het beeld hiervan wordt ook in het grote display weergegeven. Voor de passagier biedt het bovendien de mogelijkheid om een film te bekijken. Het beeld is dan zodanig gericht dat de bestuurder er niet door wordt afgeleid.

Puur een conceptcar
Chrysler laat met de ecoVoyager enkel een conceptcar zien. Productieplannen zijn er niet, maar het model toont wel aan dat ook Chrysler met toekomstige aandrijvingsconcepten bezig is.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Chrysler-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Chrysler ecoVoyager Concept: schoon ruimtewonder
Chrysler ecoVoyager Concept: schoon ruimtewonder
Chrysler ecoVoyager Concept: schoon ruimtewonder
Chrysler ecoVoyager Concept: schoon ruimtewonder

Zoeken

Merk- & modeldossiers