Autonieuws

Tata Nano: goedkoopste auto ter wereld

In India heeft Tata de Nano gepresenteerd; de goedkoopste auto ter wereld. De Nano is een kleine vierpersoons auto die de Indiase bevolking de mogelijkheid moet kunnen bieden om veilig en in alle weersomstandigheden mobiel te zijn.

Op de Auto Expo in New Delhi onthulde Tata-topman Mr. Ratan N. Tata de auto hoogstpersoonlijk. Na vier jaar van ontwikkeling trok hij het doek van de goedkoopste auto ter wereld. Volgens de topman moet de Nano de mogelijkheden van de Indiase bevolking kunnen veranderen en India mobiel maken. Het idee voor de ontwikkeling van de Nano ontstond op straat. Ratan Tata zag een doorsnee Indiaas gezin rijden op een scootertje. Vader reed, een kind stond voorop en moeder zat met een baby achterop. Hij realiseerde zich dat dit niet veilig was en bovendien afhankelijk van de weerssituatie ook niet zo kon. Daarop besloot hij de ontwikkeling de starten van een kleine auto die net zo schoon en zuinig is als een brommertje, maar wel het comfort en de warmte van een auto kan bieden. Zie hier, de Tata Nano!

Compact en zuinig
De auto meet een lengte van 3.1 meter, een breedte van 1.5 meter en een hoogte van 1.6 meter. Daarmee biedt de auto plaats aan vier personen en wat bagage. Voor de aandrijving staat een tweecilinder motortje met een inhoud van 623 cc garant. De motor weet 33 pk op de achterwielen over te brengen en moet daarmee redelijke prestaties kunnen leveren. Het verbruik ligt bovendien zeer laag (ongeveer 1 op 25).

Spotgoedkoop
Tata wil India met deze Nano mobiel krijgen. De auto gaat af-fabriek (in de goedkoopste uitvoering) € 1.700,- kosten en is daarmee de goedkoopste auto ter wereld. Elke vorm van luxe ontbreekt dan ook. Wel moet de dealer er dan nog aan verdienen en komt er nog wat belasting overheen, maar de auto blijft spotgoedkoop. Zelfs voor Indiase begrippen waar de lonen extreem laag liggen. We zullen zien of deze Nano het leven van de gemiddelde Indiase inwoner gaat veranderen.

Gerelateerde artikelen

Tata Tamo Racemo wil spannend en innovatief zijn

Autonieuws
Tata komt met Tamo Racemo: innovatieve sportwagen
> Artikel lezen

Tata schrapt de spannende Tamo Racemo

Autonieuws
Tata schrapt de spannende Tamo Racemo
> Artikel lezen

Oeps... Tata noemt haar nieuwe auto Zica

Autonieuws
Oeps... Tata noemt haar nieuwe auto Zica
> Artikel lezen

Wat?! Straaljager botst met een auto

Autonieuws
Wat?! Straaljager botst met een auto
> Artikel lezen

Tata probeert het opnieuw met MegaPixel

Autonieuws
Tata probeert het opnieuw met MegaPixel
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.