Autonieuws

Nissan X-Trail

Compleet nieuwe Nissan X-Trail

Met de nieuwe X-Trail borduurt Nissan voort op het huidige concept. Met een totaalaantal van 615.000 verkochte exemplaren was de eerste generatie van de Nissan X-Trail een groot succes. De uiterlijke wijzigingen aan de nieuweling zijn daarom niet echt wereldschokkend.

Compleet nieuwe Nissan X-Trail
Gegroeid
Voor de ontwikkeling van de tweede generatie legde Nissan zijn oor dan ook te luister bij diezelfde klanten om het nieuwe model gericht te kunnen verbeteren. Dat heeft geleid tot enkele subtiele wijzigingen. Toch is de X-Trail van top tot teen nieuw ontwikkeld en staat ie op hetzelfde platform als de onlangs geïntroduceerde Nissan Qashqai. Het onderstel omvat voorwielophanging met McPherson-veerpoten en een multilinkconstructie voor de achterwielophanging. Ten opzichte van zijn voorganger heeft de nieuweling een iets langere wielbasis van 2,63 meter, terwijl de lengte met 17,5 centimeter toenam tot 4,63 meter. Deze extra lengte komt vooral ten goede aan de tot 603 liter gegroeide laadruimte.

All Mode
Het hart van de 4x4-uitrusting van de nieuwe X-Trail wordt gevormd door de nieuwste versie van de All Mode elektronische vierwielaandrijving, dat de basis vormt voor het hoge koppel en de lage snelheden die nodig zijn om het voertuig ook off-road te kunnen controleren. Het All Mode systeem is uitgevoerd met een draaiknop op de middenconsole, waarmee de bestuurder kan kiezen tussen de Auto-modus en tweewielaandrijving. De eerste zal het meest worden gebruikt. Bij snelheden tot 80 km/u registreert het systeem voortdurend de stand van de gasklep, het toerental en het koppel, zodat wielspin wordt voorkomen. Tegelijk wordt het koppel afhankelijk van de omstandigheden verdeeld over de voor- en achterwielen. Bij snelheden boven 80 km/u treedt het systeem in werking op het moment dat wielspin optreedt, waarbij het koppel naar de achterwielen wordt gedirigeerd om de grip te herstellen. Nieuw zijn de ‘uphill en downhill’ assistenten, waarbij de bestuurder gecontrolleerd een helling of afdaling kan bedwingen.

Twee benzine -en twee dieselmotoren
Het motorenpallet van de nieuwe X-Trail is uitgebreider dan dat van zijn voorganger. Voortaan is er keuze uit twee benzine- en twee dieselkrachtbronnen. Alleen de 169 pk sterke 2.5 viercilinder benzinemotor is overgenomen uit het voorgaande model. Op dieselgebied is er een 2,0 liter voorhanden met keuze uit 150 of 173 pk en respectievelijk 320 en 360 Nm. In beide gevallen is 90 procent van de trekkracht al bij 1.750 tr/min voorhanden. Een roetfilter en een handgeschakelde zesbak zijn standaard. Desgewenst kan de 150 pk versie met een automaat besteld worden. Behalve de bekende 2.5 is de X-Trail met een 2,0 liter benzinemotor leverbaar, goed voor 140 pk. Ook voor deze krachtbronnen is de zesbak standaard, terwijl een CVT-automaat optioneel is.

Interieur
In het interieur is op cruciale punten gebruik gemaakt van zachte materialen. Elke Nissan X-Trail is voortaan standaard voorzien van airconditioning, elektrisch bedienbare ruiten vóór en achter en Bluetooth-voorbereiding. Tot de uitgebreide veiligheidsvoorzieningen behoren zij- en raamairbags, ABS en EBD. Op de uitgebreide optielijst staan onder meer Xenon koplampen, dakrails met geïntegreerde verlichting, een navigatiesysteem met kleurenscherm en een camera die de bestuurder terzijde staat bij het inparkeren.

Prijzen nog niet bekend
De nieuwe X-TRAIL is vanaf deze zomer in Europa leverbaar. De prijzen zijn momenteel nog niet bekend.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Nissan-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Compleet nieuwe Nissan X-Trail
Compleet nieuwe Nissan X-Trail
Compleet nieuwe Nissan X-Trail
Compleet nieuwe Nissan X-Trail

Zoeken

Merk- & modeldossiers