Autonieuws

Spyker C12 Zagato: Nederlands-Italiaanse sportauto

Met de Spyker C12 Zagato viert de Nederlandse fabrikant zijn debuut in de Formule 1. Het is daarmee ook de eerste keer dat er kenmerken van de F1-auto worden opgenomen in het design van een Spyker sportwagen. Daarom onthulde niemand minder dan Adrian Sutil - formule 1 coureur bij Spyker - de nieuwe C12 Zagato op de autoshow van Genève.

Veel overeenkomsten
De ontstaansgeschiedenis van Spyker en Zagato komen voor een groot deel met elkaar overeen. Beide fabrikanten maken daarnaast dankbaar gebruik van de moderne technieken uit de vliegtuigindustrie, zoals lichtgewicht materialen en een perfecte aërodynamica. Maar dat staat natuurlijk niet alleen garant voor een solide samenwerking. Hoofdverantwoordelijk is Spyker CEO, Victor Muller, die zegt een grote voorliefde te hebben voor het Italiaanse designhuis. Hij heeft dan ook verschillende modellen van Zagato in zijn privé-collectie. “De samenwerking met Zagato is makkelijk te verklaren. Beide bedrijven hebben een rijke historie op het gebied van de luchtvaartindustrie en in de racerij. Een betere combinatie van design, prestaties en vormgeving is dan ook moeilijk te vinden.”

Aluminium body
De Spyker C12 Zagato is volledig uit aluminium opgetrokken en heeft de C12 Spyder als basis. Net zoals een jaar eerder het geval was bij de Super SUV D12 Peking tot Paris is ook de Zagato in een kort tijdsbestek van vier weken gebouwd. De SUV gaat overigens eind dit jaar in productie, waarna de eerste exemplaren in de lente van 2008 de weg op gaan. Voor de aandrijving van de C12 Zagato zorgt een 6,0 liter, twaalfcilinder blok met 500 pk. Deze motor is afkomstig van Audi, die de krachtbron met W12 aanduidt. De 100 km/u barrière bereikt ie in slechts 3,8 seconden. De topsnelheid bedraagt 310 km/u. Schakelen gebeurt handmatig met een zesbak of door een automaat met schakelflippers achter het stuur. De tellers zijn ontwikkeld door Chronoswiss en Zagato staat garant voor het volledig in leer uitgevoerde interieur met een geborsteld aluminium afwerking voor instrumentenpaneel.

Bijna 500.000 euro
Accenten die aan de Formule 1 refereren zijn onder meer de neus, de luchtinlaat, buitenspiegels, het rode knipperlampje bij regenachtig weer achterop en de diffuser. Het panoramische dak heeft vervolgens de typische Zagato bulten bovenop. De Spyker C12 Zagato kost 495.000 euro, exclusief belastingen. Exclusiviteit gegarandeert: er worden slechts 24 exemplaren gebouwd.

Gerelateerde artikelen

Victor Muller hangt 6 jaar cel boven het hoofd

Autonieuws
Victor Muller hangt 6 jaar cel op het hoofd
> Artikel lezen

Spreekt Spyker haar 9de en laatste leven aan in Genève?

Autonieuws
> Artikel lezen

Spyker C8 Preliator: vechtersbaasje

Autonieuws
Spyker C8 Preliator: productierijpe primeur
> Artikel lezen

Spyker C8 Aileron zwaait uit als LM85

Autonieuws
> Artikel lezen

Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8

Autonieuws
Koop mij! Spyker C8 Preliator Spyder, met Koenigsegg-V8
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.