Autonieuws

Bentley Brooklands: de ultieme Bentley

Bentley komt met de overtreffende trap van een coupé, de Brooklands. In feite de opvolger van de Continental R Coupé. Slechts 550 exemplaren worden er van gebouwd. De gelukkige bestuurder heeft de beschikking over de meest krachtige Bentley-motor ooit.

In het vooronder huist een 6,75 liter grote V8 die met twee turbo’s een maximaal vermogen van 530 pk en een allesverslindend koppel van 1050 Nm levert. Al dit vermogen wordt via een zestrapsautomaat op de achterwielen overgebracht.

Lage daklijn
Elke Brooklands wordt volledig met de hand gebouwd. Om de exclusiviteit te garanderen is de productie gelimiteerd. De eerste coupés worden begin 2008 afgeleverd. Voor hoofd-ontwerper Dirk van Braeckel en zijn team was de opdracht helder: ontwerp een krachtige GT-coupé, maar verlies de klassieke Britse proporties niet uit het oog. Het resultaat mag er dan ook zijn: een lange motorkap en korte overhang van de carrosserie aan de voorzijde, tegen een lange overhang achter. De lage daklijn en het ontbreken van een B-stijl zetten vervolgens zijn sportieve inborst kracht bij. Evenals de grote lichtmetalen 20-inch wielen.

2+2
Het interieur ademt op en top Bentley. Er is veelvuldig gebruik gemaakt van de duurste leer- en houtsoorten, afgewisseld met aluminiumaccenten voor onder andere de pedalerie. Uiteraard allemaal met de hand vervaardigd. Klanten kunnen kiezen uit een keur aan kleuren, waarbij men zelfs een keuze kan maken uit verschillende tinten voor de gordel. Binnenin is er voldoende plaats voor vier personen. In vergelijking met zijn voorganger is de ruimte achterin met 10 procent toegenomen. Zowel hoofd- als beenruimte is er dan ook in overvloed, waarbij het ontbreken van de B-stijl een ruimtelijk gevoel opwekt. Ook de stoelen achterin zijn volledig elektrisch instelbaar en zijn van elkaar gescheiden door een middentunnel met bekerhouders en een opbergvak.

Een oude bekende
De handgebouwde V8-motor stamt eigenlijk al uit eind jaren vijftig toen de krachtbron met 6,23 liter inhoud zijn debuut maakte in de S2 sedan. Het uit aluminium vervaardigde aggregaat was zijn tijd ver vooruit en produceerde destijds 200 pk. In 1969 groeide de inhoud naar 6,75 liter, maar pas vanaf 1982 veranderde de krachtbron pas echt noemenswaardig. De heren van Bentley monteerden namelijk een turbocharger, waarmee het vermogen steeg naar bijna 300 pk in de Mulsanne Turbo. Deze auto veranderde voorgoed het imago van het Britse merk. In 2002 kwam er nog een tweede turbo bij in de Arnage en bedroeg het vermogen van het 6,75 liter grote blok voorzien van twee turbo’s 450 pk. Modeljaar 2007 betekende een herziening van het aggregaat met moderne technieken om tot een vermogen van 500 pk te komen. Nu, in de Brooklands breekt Bentley in eigen huis alle records met 530 pk en 1050 Nm. Dit koppel is overigens het hoogste dat ooit uit een V8 motor is gehaald.

Gerelateerde artikelen

Kluis met vingerafdrukscan in Bentley Bentayga

Autonieuws
Kluis met vingerafdrukscan in Bentley Bentayga
> Artikel lezen

Derde motor Bentley Bentayga een V8-benzine

Autonieuws
> Artikel lezen

Naim audiosystemen voor Bentley

Automultimedia
Naim audiosystemen voor Bentley
> Artikel lezen

Stekkeren met de Bentley Bentayga Hybrid

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.