Autonieuws

EDAG LUV: SUV met nautische kenmerken

EDAG heeft een SUV met nautische kenmerken ontwikkeld. De EDAG LUV toont volgens de Duitse onderneming een nieuw segment waarin al het comfort en de luxe van een grote SUV worden gecombineerd met de praktische kenmerken van een pickup.

EDAG is een Duitse onderneming die veel ´achter de schermen´ werkt bij grote autofabrikanten. EDAG is onder andere partner voor de Volkswagen Audi Groep, General Motors, BMW en Ford. EDAG is betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen en is ook actief in de vliegtuigindustrie. Om het kun-nen van EDAG te tonen komen de Duitsers dikwijls met een opvallende conceptcar. Vorig jaar toonde EDAG de conceptcar BIWAK, een SUV-achtige variant van de Volkswagen New Beetle. Ook in 2007 is EDAG in Genève aanwezig met een opvallende conceptcar. Maar in tegenstelling tot eerdere conceptcars zou het zomaar zo kunnen zijn dat de EDAG LUV toekomstpotentie heeft.

Kruising tussen een SUV en een pickup
De EDAG LUV richt zich op kopers die niet op zoek zijn naar zomaar een auto, maar mensen die zich graag onderscheiden van de massa. De LUV boort volgens EDAG dan ook een nieuw segment aan, dat van de zoge-naamd Luxury Utility Vehicle. De LUV is een kruising (crossover) tussen een SUV en een pickup en heeft nautische kenmerken. Dat zien we onder meer terug aan het teakhout op de motorkap, in de laadruimte en in het interieur. Met een lengte van 5.70 m, een breedte van ruim 2 meter en een hoogte van 1.80 m is de LUV een auto die je niet kunt missen. De indrukwekkende afmetingen maken de LUV groter dan een Hummer H2 of Mercedes GL-klasse.

Computersysteem aan boord
Het interieur wordt vooral getypeerd door luxe in de breedste zin van het woord. Vooral de geïntegreerde computersystemen zijn opvallend. EDAG heeft de computers geintegreerd in de hoofdsteunen en de toetsenborden kunnen rusten op klaptafeltjes. Hierdoor is het mogelijk om tijdens de reis gebruik te maken van diverse computerprogramma´s maar ook van internet-toegang en het lezen van e-mail middels WLAN of UMTS. Om ook tijdens een nachtelijke rit te kunnen werken is er speciale sfeerverlichting gemonteerd. Tot slot heeft EDAG de computersystemen aangesloten op het audiosysteem. Hierdoor is het ook als bestuurder mogelijk om gebruik te maken van de voordelen van een PC aan boord. De gehele muziek- of filmcollectie kan zo namelijk tijdens het rijden worden geraadpleegd. EDAG laat weten dat dit systeem niet in de conceptfase zal blijven. Men is voornemens om het door te ontwikkelen en zodoende klaar te maken voor grootschalig gebruik.

Brabus V8
Voor de aandrijving heeft EDAG een beroep gedaan op tuner Brabus. De Duitse tuner levert een 6.1 liter Mercedes-V8 die in de EDAG LUV goed is voor een vermogen van 462 pk. Daardoor is het mogelijk om in slechts 6 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten en een topsnelheid van 250 km/h te behalen. Eveneens afkomstig van Brabus zijn de 22 inch lichtmetalen wielen en het speciale remsysteem.

Slechts 3 maanden ontwikkelingstijd
Voor het gehele proces - van design tot rijdend prototype - waren slechts drie maanden ontwikkelingstijd nodig. EDAG toont hiermee de capaciteiten van de onderneming. Dat de LUV toekomstpotentie heeft laten de Duitsers duidelijk weten. Maar liefst 90 procent van de onderdelen zijn namelijk rechtstreeks overgenomen van de ‘donorauto’. Hierdoor kunnen de productiekosten relatief laag liggen. Volgens EDAG zijn er momenteel gesprekken met diverse partijen om de auto in productie te gaan nemen. Of dat op iets concreets uit gaat lopen is nog de vraag, maar de intentie is er.

Gerelateerde artikelen

Nissan: 'Nieuwe GT-R wordt snelste ter wereld'

Autonieuws
> Artikel lezen

Seetroën by Citroën dé oplossing tegen wagenziekte?

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Hyundai gaat toch voor compleet nieuwe i40

Spyshots
> Artikel lezen

Reed Dumas toch bijna de peperdure VW R Pikes Peak in puin

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?

Spyshots
Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?
> Artikel lezen

Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel

Autonieuws
Transfer Ronaldo zorgt voor staking onder Fiat-personeel
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.