Autonieuws

Volledig nieuwe Volvo V70 onthuld

Volvo heeft de derde generatie van de V70 onthuld. De meest succesvolle stationwagon van Volvo is luxueuzer, ruimer, rijdt sportiever en is voorzien van moderne voorzieningen op het gebied van comfort en veiligheid. Het motorengamma is geheel up-to-date en uitgebreid.

Toen de ontwikkeling van de nieuwe Volvo V70 van start ging, kwam het designteam van Volvo Cars voor een enorme uitdaging te staan: leg meer nadruk op luxe en dynamiek, maar maak het model tegelijkertijd nog veelzijdiger en functioneler. Een enorme uitdaging, want veel ruimte gaat vaak gepaard met concessies op het gebied van design. Toch zijn de ontwerpers erin geslaagd om de V70 een moderne en meer dynamische uitstraling te geven. Veel overeenkomsten zien we met de S80. Vooral het front deelt de V70 met zijn grotere broer.

Ruim
Ook het interieur doet sterk denken aan de S80. De vloeiende lijn van het dashboard, de overzichtelijke en opgeruimde indruk en de ´zwevende´ middenconsole zijn typisch Volvo. Dat geldt ook voor de vorm van de stoelen en de hoofdsteunen. Optioneel zijn de stoelen elektrisch verstelbaar en te voorzien van stoelverwarming en ventilatie. De gebruikte materialen ogen hoogwaardig en de afwerking lijkt van een kwalitatief hoog niveau. De ruimte is zoals vanouds een sterk punt van de V70. De inhoud van de bagageruimte nam met 55 liter toe tot 540 liter. De achterklep is optioneel elektrisch te openen en te sluiten. Voor meer ´laadgemak´ is een uitschuifbare laadvloer leverbaar en kunnen diverse verschuifbare bevestigingspunten de lading op hun plek houden. De achterbank is in drie delen neerklapbaar (40/20/40). De nieuwe Volvo V70 is zowel ruimer als comfortabeler dan zijn voorganger. De afstand tussen de voorste en achterste inzittenden groeide met 21 mm en de beenruimte en knieruimte voor de achterpassagiers met respectievelijk 48 mm en 21 mm.

Motorengamma
Het motorengamma van de V70 bestaat vanaf de introductie uit vijf motoren. Het instapmodel in het benzinegamma is de 2.5 liter vijfcilinder turbomotor met een vermogen van 200 pk en een koppel van 300 Nm. Vervolgens zien we de 3.2 liter zescilinder die goed is voor een vermogen van 238 pk en een koppel van 320 Nm. Het nieuwe topmodel is de zescilinder turbomotor (T6) welke goed is voor een vermogen van 285 pk en een koppel van 400 Nm. Meest spectaculaire daarbij is dat het maximum koppel van 400 Nm al bij 1.500 tpm volledig beschikbaar is. De V70 T6 heeft dan ook maar iets meer dan 7 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. Het dieselgamma bestaat uit de D5 (185 pk / 400 Nm) en de 2.4 D (163 pk / 340 Nm). Later in 2007 wordt het motorenaanbod nog uitgebreid met varianten met een vermogen tussen 136 pk en 285 pk. In het eerste jaar van productie worden tevens FlexiFuel-varianten leverbaar. FlexiFuel-motoren lopen op E85 (Ethanol), een brandstofmengsel dat voor 85% uit vernieuwbare ethanol en voor 15% uit benzine bestaat.

Actief onderstel
De nieuwe Volvo V70 kan optioneel worden uitgerust met een actief onderstel dat gebaseerd is op Volvo’s Four-C-technologie. Het onderstel maakt gebruik van een aantal sensoren die het gedrag van de auto continu in de gaten houden. De afstelling van de schokdempers wordt in luttele fracties van een seconde aangepast aan de actuele rijomstandigheden. De bestuurder kan hierbij nog kiezen voor de afstemming Comfort, Sport en Advanced. Het T6-model van de nieuwe V70 is standaard voorzien van Volvo’s All Wheel Drive-vierwielaandrijving. Met behulp van een elektronisch gestuurde hydraulische koppeling verdeelt het AWD-systeem de aandrijfkrachten over de voor- en achterwielen om onder alle omstandigheden optimale grip te verkrijgen. DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) is standaard in de nieuwe V70.

Veiligheid
Veiligheid staat bij Volvo zeer hoog in het vaandel. En dat wordt met de nieuwe V70 nogmaals onderstreept. Vooral om ongelukken te voorkomen werden bij Volvo diverse systemen ontwikkeld en doorontwikkeld. Zo worden kop-staartbotsingen zoveel mogelijk voorkomen dankzij het Collision Warning with Brake Support. Dit systeem controleert de omgeving voor de auto en waarschuwt de bestuurder als een ongeval dreigt. Ook BLIS (Blind Sport Information System) helpt de bestuurder. Het systeem controleert de dode hoek en waarschuwt wanneer een auto zich in de dode hoek van de V70 bevindt. Vervolgens zorgt IDIS (Intelligent Driver Information System) ervoor dat telefoongesprekken of SMS-berichten worden tegengehouden als de bestuurder zich in een ´complexe´ situatie bevindt. Verder zien we actieve bi-xenonkoplampen die meedraaien in de bochten. Wanneer een ongeluk toch niet meer te voorkomen is worden de inzittenden beschermt door verbeterde airbagsystemen, een vernieuwde Side Impact Protection System (SIPS) en een doorontwikkeld Whiplash Protection System (WHIPS).

Zomer 2007
Doelstelling van Volvo is om jaarlijks gemiddeld 75.000 exemplaren van de nieuwe Volvo V70 te verkopen. Circa 80 procent hiervan is bestemd voor Europa, met thuisland Zweden ongetwijfeld als grootste afzetmarkt met maar liefst circa eenderde van het totale volume. De nieuwe V70 zal officieel worden onthuld op de Autosalon van Genève en staat deze zomer bij de Volvo-dealers.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe 4-cilinders van Volvo, waaronder 20%

Autonieuws
Nieuwe 4-cilinders van Volvo, waaronder 20%
> Artikel lezen

Facelift Volvo S60, V60, XC60, V70, XC70 en S80 een feit

Autonieuws
Facelift Volvo S60, V60, XC60, V70, XC70 en S80 een feit
> Artikel lezen

Vernieuwde Volvo V70, XC70 & S80 vooral zuiniger

Autonieuws
Vernieuwde Volvo V70, XC70 & S80 vooral zuiniger
> Artikel lezen

Prijzen vernieuwde Volvo V70, XC70 & S80

Autonieuws
Prijzen vernieuwde Volvo V70, XC70 & S80
> Artikel lezen

Volvo scheept Ocean Race Editions naar Genève

Autonieuws
Volvo scheept Ocean Race Editions naar Genève
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.