Autonieuws

In detail: de nieuwe Smart Fortwo (Cabriolet)

De nieuwe Smart Fortwo lijkt als twee druppels water op zijn voorganger, maar is in alle opzichten beter. Het design is aangescherpt, de binnenruimte toegenomen en de motoren zijn krachtiger en zuiniger. De prijzen beginnen in Nederland bij € 8.995,-.

Het merk Smart kent een korte, maar wel bewogen geschiedenis. Het idee is ontstaan bij de Zwitserse horlogefabrikant Swatch. De Zwitsers kwamen met het idee om een compacte trendy auto op de markt te brengen. Om dit ook daadwerkelijk te kunnen realiseren werd DaimlerChrysler benaderd om het idee verder uit te werken. Het bedrijf Micro Compact Car werd opgericht. In 1998 kwam de Smart CityCoupé op de markt en al snel werd de auto een veelbesproken onderwerp. In 2002 werd de naam van het bedrijf veranderd in Smart GmbH. De naam is een samentrekking van Swatch Mercedes Art. In de jaren daarna volgden ook een Roadster, Roadster-Coupé en de ForFour. Alledrie de modellen was geen lang leven beschoren. Ze werden vroegtijdig uit productie genomen en Smart ging zich volledig richten op de Fortwo en Fortwo Cabrio. Na jaren van ontwikkeling en uitgebreid testwerk werd het nieuwe model in het najaar van 2006 op de Autosalon van Parijs gepresenteerd.

Meer ruimte
Veel verschil met de oorspronkelijk Fortwo is er op het eerste gezicht niet. De typische Smart-kenmerken zijn behouden gebleven en in een moderner jasje verpakt. Typisch voor Smart is de Tridion-veiligheidskooi die bij de Fortwo duidelijk zichtbaar is. Een groot winstpunt is de toegenomen ruimte. In vergelijking met de eerste generatie is de Smart Fortwo gegroeid. De lengte nam toe met 19,5 cm, wat vooral ten goede komt aan het rijcomfort. Daarnaast zorgt dit voor betere bescherming bij aanrijdingen van achteren en voor een verbeterde voetgangerveiligheid. De bagageruimte heeft een inhoud van 220 liter, 70 liter meer dan voorheen. Wanneer de auto tot het dak wordt beladen kan er zelfs 340 liter worden meegenomen. De nieuwe Smart Fortwo heeft ook de in twee delen uitgevoerde achterklep. Het onderste gedeelte kan als laadvloer worden gebruikt en maakt in- en uitladen gemakkelijker.

Keuze uit vier motoren
Achterin de Fortwo ligt een compleet nieuwe driecilindermotor. De motor is ontwikkeld in samenwerking met Mitsubishi en wordt ook in Japan gebouwd. Voor de nieuwe Fortwo is de cilinderinhoud vergroot van 0,7 liter naar 1,0 liter inhoud. Er kan worden gekozen uit twee atmosferische motoren met een vermogen van respectievelijk 61 of 71 pk. Bovendien is er een 84 pk sterke turbomotor leverbaar. Dankzij deze vermogenstoenames is de topsnelheid verhoogd van 135 km/h naar 145 km/h. Behalve deze drie varianten van de benzinemotor levert Smart de Fortwo ook met een CDI-dieselmotor. De Fortwo CDI heeft de ´drie-liter-status´. Dat betekent zoveel dat de motor minder dan 3,5 liter per 100 km verbruikt. Dat maakt de Fortwo CDI tot één van de zuinigste auto´s van dit moment.

Versnellingsbak
De berijders van de nieuwe Smart Fortwo profiteren van een nieuw ontwikkelde transmissie. In plaats van de tot dusver gebruikte zes versnellingen, heeft de door specialist Getrag geproduceerde transmissie vijf versnellingen en biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van comfort, verbruik en souplesse. Ook in de nieuwe Smart Fortwo ontbreekt een koppelingspedaal, want een elektromotor neemt deze taak over. Wanneer de transmissiehendel in de middenconsole kort naar voren wordt geduwd, schakelt de transmissie een versnelling hoger en wanneer de hendel naar achteren wordt getrokken, wordt er teruggeschakeld. Als optie is stuurschakeling leverbaar (standaard op de pulse).

Onderstel
De technici van Smart hebben veel aandacht besteed aan de rij-eigenschappen. Dankzij de langere wielbasis en de verbeterde ophanging werd de auto niet alleen comfortabeler maar werden de rij-eigenschappen ook verbeterd. Voor de voorwielen is een klassieke McPherson-constructie toegepast. De beproefde DeDion-constructie voor de achteras is gehandhaafd. De centrale ophanging is hoger geplaatst, waardoor de Fortwo wendbaarder wordt. De vering staat nu verder naar buiten gericht dan bij het voorgaande model, zodat ze het overhellen van de carrosserie meer tegengaan.

Veiligheid
Wat veiligheid betreft claimt Smart dat de Fortwo een viersterren-score in de EuroNCAP crashtest moet kunnen halen. Dat dankt de auto niet alleen aan de Tridion-veiligheidskooi maar ook aan de verbeterde veiligheid voor voetgangers en voor aanrijdingen van achteren. Standaard is elke Fortwo standaard voorzien van zaken als airbags voorin, ESP, ABS en een remassistent.

Uitrusting en opties
Als uitrustingsniveau kan bij de nieuwe Smart Fortwo worden gekozen tussen de uitvoeringen pure, pulse en passion. De basisuitvoering pure heeft een kunststof dak, terwijl de pulse en passion een stevig transparant panoramadak van polycarbonaat hebben. Om de auto geheel naar wens van de klant aan te kunnen kleden is een uitgebreid optieprogramma leverbaar. . Hieronder vallen hoofd-/thorax-zijairbags, airconditioning (standaard op de passion-uitvoering), stuurbekrachtiging, stoelverwarming, lichtmetalen velgen (standaard op pulse en passion), lederen bekleding, Isofix-bevestiging voor kinderzitjes, een hoogwaardig audiosysteem met CD-wisselaar voor zes CD’s en een geluidssysteem met subwoofer en MP3-interface. Bovendien is een draagbaar en in de auto te integreren navigatiesysteem beschikbaar. De aanwijzingen worden gegeven via de luidsprekers van de audioinstallatie. Andere opties zijn een licht- en regensensor en elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels.

Prijs
De productie van de Fortwo vindt plaat in de Franse stad Hambach. De productie van een Smart Fortwo neemt bijna 12 uur in beslag. Smart heeft de prijzen voor de geheel nieuwe Fortwo vastgesteld op € 8.995,- voor de Fortwo Coupe 45 kw (61 pk) in base-uitvoering.

Gerelateerde artikelen

Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd

Autonieuws
Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd
> Artikel lezen

Smart Vision EQ Fortwo: smart van jou, smart van mij

Autonieuws
> Artikel lezen

Smart presenteert drie elektrische modellen

Autonieuws
Smart presenteert drie elektrische modellen
> Artikel lezen

Selfies van nieuwe Smart Fortwo Brabus

Tuning & styling
Smart Fortwo Brabus
> Artikel lezen

Giftig stadskikkertje: Brabus Fortwo

Autonieuws
Giftig stadskikkertje: Brabus Fortwo
> Artikel lezen

JBL propt Smart Fortwo tjokvol met carfi

Autonieuws
JBL propt Smart Fortwo vol met carfi
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.