Autonieuws

Jaguar C-XF geeft toekomst Jaguar aan

Jaguar presenteert de C-XF, een conceptcar die een nieuw tijdperk voor Jaguar inluidt. Volgens het ontwerpteam van Ian Callum is dit de meest dynamische, moderne en opwindende Jaguar sportsaloon die ooit in ontworpen. De C-XF is dan ook niet zomaar een conceptcar...

Het gaat al jaren niet zo goed bij Jaguar. En dan drukken we ons nog voorzichtig uit. Het merk kampt al lange tijd met een identiteitsprobleem, heeft grote verliezen geleden en de verkopen lange tijd sterk zien dalen. Met nieuwe modellen als de X-type en S-type is Jaguar niet uit het slop weten te komen. Het Britse automerk staat dan ook aan de vooravond van een vernieuwingsslag. Het aantrekken van ontwerper Ian Callum (afkomstig van Aston Martin) moet het design van nieuwe Jaguar-modellen meer emotie, kracht en dynamiek doen uitstralen. Het eerste resultaat van zijn werk is de schitterende XK die begin 2006 op de markt kwam. Maar Jaguar wil verder gaan. Op de NAIAS in Detroit is het de C-XF die het hart van de Jaguar liefhebber sneller moet doen kloppen. Gebeurt dat, dan zit Jaguar op een goede koers, want de C-XF is de voorbode van een serie nieuwe Jaguar-modellen en zelfs een directe voorbode van de XF, de opvolger van de S-type.

Klassieke designelementen in een modern jasje
Het design van de C-XF conceptcar combineert de typische designelementen van klassieke Jaguars met moderne kenmerken die de richting van het nieuwe Jaguar weergeven. Het ontwerpteam van de C-XF heeft zich laten inspireren door modellen als de Mark VII-saloon uit 1950, de Mark 2 uit 1959 en de sportauto XK120. Daarbij stond emotie en dynamiek zeer hoog in het vaandel. Ian Callum omschrijft de C-XF als volgt: "De Jaguar C-XF concept car is de meest dynamische en meest moderne vierdeurs saloon die Jaguar ooit heeft ontwikkeld – de auto is een showcase voor het uiterlijk van de komende generaties Jaguar saloons. Deze auto kondigt de toekomst van Jaguar aan, een toekomst die net zo opwindend is als de C-XF zelf."

Diep liggende grille
Aan de voorzijde is het de krachtig vormgegeven grille die de auto als Jaguar herkenbaar moet maken. De grille ligt diep verzonken in de neus van de auto en is uitgevoerd in zwart chroom. De koplampen zijn een doorontwikkeling van de dubbele ronde koplampunits die Jaguar de afgelopen jaren heeft gevoerd. Opvallend zijn de 21 inch gepolijste velgen waarbij de speciaal ontwikkelde Pirelli-banden zijn voorzien van het Jaguar-logo. Aan de achterzijde oogt de C-XF breed, sportief en krachtig. De auto heeft een coupé-achtige daklijn en wordt door Jaguar dan ook omschreven als ´sport saloon´.

Uniek startproces
Ook in het interieur ligt de nadruk meer op sportiviteit dan op luxueuze verwennerij. De stoelen lijken op kuipstoelen en zijn bekleed met speciale lederen bekleding. Het interieur biedt plaats aan vier personen die elk hun eigen stoel hebben. Tussen de voor- en achterstoelen door loopt een centrale transmissietunnel. Het gehele design van het interieur geeft een futuristische indruk. Jaguar heeft daarbij duidelijk gekeken naar de cockpit van een straaljager. Misschien wel het meest opvallende aan de conceptcar is het startproces. Zodra u in de bestuurdersstoel gaat zitten begint de startknop op te lichten met een pulserend ritme. Het ritme waarin deze knop pulseert, verbeeldt de hartslag van de auto – druk op de knop en onder uw hand spiralen concentrische aluminium ringen omlaag zodat de nieuwe, ronde transmissiehendel van de automatische transmissie zich precies in uw handpalm kan nestelen. Zodra de motor tot leven komt, flitst een blauwe lichtstraal vanuit het midden van het instrumentenpaneel rond het interieur om vervolgens de achterstoelen te omlijsten. Dankzij een elektroluminescent lichtpaneel in de dakhemel baadt het interieur in een zachtblauw licht, waardoor een sfeervol ruimtegevoel ontstaat. Aan de buitenkant van de auto verraadt een blauwe lichtflits die uit de grille komt dat de motor tot leven is gewekt.

420 pk Supercharged V8
Zowel het exterieur als het interieurontwerp doet de indruk wekken van de C-XF in staat is om opwindende prestaties te leveren. En dat is dan ook het geval. Onder de motorkap huist een verbeterde versie van de 4.2 liter V8 Supercharged-motor. In de C-XF produceert deze achtcilinder een vermogen van 420 pk en een koppel 500 Nm. Over de acceleratie wordt niet gesproken maar de topsnelheid moet rond de 290 km/h liggen.

Voorbode van de XF
Jaguar is heel duidelijk over de C-XF; ´het is niet zomaar een conceptcar´. Daarmee kunnen we concluderen dat deze C-XF een zeer duidelijke voorbode is van de nieuwe XF zoals die eind 2007 de S-type op zal volgen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Jaguar XF als fotomodel geslaagd

Fotogalleries
> Artikel lezen

Nieuwe Jaguar XF kijkt op Londen en concurrentie neer

Autonieuws
Jaguar XF
> Artikel lezen

Eerste glimp van acrobatisch debuterende Jaguar XF

Autonieuws
Jaguar XF
> Artikel lezen

Nieuwe Jaguar XF geprijsd vanaf € 46.950,-

Autonieuws
Jaguar XF
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.