Autonieuws

Grondig vernieuwde Kia Opirus

Begin 2007 staat de grondig vernieuwde Kia Opirus bij de dealers. De Opirus is uiterlijk op diverse punten gewijzigd, maar vooral onderhuids veranderde het nodige. Een nieuwe V6 benzinemotor, aangepaste wielophanging en een compleet nieuw interieur zijn de belangrijkste kenmerken.

In thuisland Korea is de Opirus een waar succesnummer. De afgelopen twee maanden was het topmodel van Kia de best verkochte auto in zijn klasse. In Europa is de auto veel minder succesvol. De verschillende stijlen die de ontwerpers van Kia in één model hebben gecombineerd kan de Europese consument niet bekoren. Reden genoeg voor een facelift, maar of die voldoende effect heeft betwijfelen wij. De basis is gelijk gebleven, het zijn slechts de details die Kia heeft veranderd. Aan de voorzijde zien we een opnieuw getekende grille, gewijzigde koplampen en een andere motorkap. De wielen zijn een maat groter en meten voortaan 17 inch. Aan de achterzijde is een andere kofferklep gemonteerd en de lichtunits zijn geheel nieuw vormgegeven. Een typische facelift.

Compleet nieuw interieur
Binnenin heeft Kia het rigoureuzer aangepakt. Het interieur is volledig opnieuw vormgegeven. Het dashboard met de klokkenwinkel, instrumenten en knoppen zijn stuk voor stuk nieuw. Ook de midden- en vloerconsole hebben een gedaantewisseling ondergaan. Verder zien we nieuw opties in de vorm van elektrisch verstelbare pedalen en stoelen die niet alleen verwarmbaar maar ook te koelen zijn.

Krachtigere V6
Beter passend bij de marktpositionering van de Opirus is de nagelnieuwe V6. De 3.8 liter metende zescilinder vervangt de 3.5 V6 die de vorige Opirus aandreef. De motor levert een vermogen van 266 pk en een koppel van 353 Nm. Een toename van 63 pk en 55 Nm. Dat resulteert in een fors verbeterde acceleratie van 0-100 km/h. De vernieuwde Opirus heeft hiervoor 7,5 seconden nodig terwijl het vorige model in 9,2 seconden de honderd wist te bereiken. De topsnelheid ligt op 230 km/h. Standaard wordt de motor gekoppeld aan een vijftraps automaat voorzien van sequentiële bediening. Het verbruik van 10,9 liter per 100 km is een verbetering van ruim 4% en daarmee niet echt noemenswaardig.

Verbeterde rijeigenschappen
Onderhuids werd de aandacht gericht op het verbeteren van de rijeigenschappen. De spoorbreedte is toegenomen met 15 mm vóór en 30 mm achter. Verder werd ook de wielophanging vernieuwd. De Opirus is voorzien van een elektronisch aangestuurd ophangingsysteem (ECS). Een computer berekent de voertuigsnelheid en onregelmatigheden in het wegoppervlak en past vervolgens de stijfheid van de individuele schokdempers aan om bewegingen van de body in bochten te beperken en het duiken van de voorkant en achterover hellen bij hard accelereren te compenseren. Tot slot is ook de veiligheid verbeterd door de carrosserie te versterken.

Voorjaar 2007
In maart 2007 staat de vernieuwde Opirus bij de dealers. De exacte prijzen en uitrustingsniveaus zijn nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)

Autonieuws
Prijzen voor nieuwe Kia Ceed (Sportswagon)
> Artikel lezen

Luxe reislimousine: Kia Opirus 3.5 V6

Autotests
Luxe reislimousine: Kia Opirus 3.5 V6
> Artikel lezen

Kia´s nieuwe topmodel (Opirus-opvolger) gespot

Spyshots
Kia´s nieuwe topmodel (Opirus-opvolger) gespot
> Artikel lezen

Vernieuwde Kia Opirus gepresenteerd

Autonieuws
Vernieuwde Kia Opirus gepresenteerd
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.