Autonieuws

Luxueuze coupé: Mercedes CL

Mercedes komt met de compleet nieuwe en luxeueuze CL. De nieuwe topcoupé van Mercedes is grotendeels gebaseerd op de S-klasse. Luxe, innovatieve veiligheidssystemen en krachtige motoren gegarandeerd. Dit najaar staat de auto bij de dealers.

De nieuwe CL-klasse leidt de zevende generatie van luxe Mercedes coupés in. Het tweedeurs model vervangt de voorganger die met ongeveer 46.800 verkochte exemplaren tot de bestverkochte luxe coupés behoort. De historie van de Mercedes-Benz coupés voert terug tot 1952, het jaar waarin Mercedes Benz de legendarische 300 S Coupé lanceerde.  Een ´auto voor de rijken der aarde´, oordeelde de vakpers in die dagen. Het model werd in 1956 opgevolgd door de 220 S Coupé als onderdeel van de W 180-serie. In 1961 nam de 220 SE Coupé (W 111-serie) met zijn stijlvolle, verlengde carrosserie het stokje over. In 1981 waren de SEC Coupés uit de C 126-serie gebaseerd op de toenmalige S-Klasse en zij zouden 10 jaar in productie blijven, tot een totaal van 74.000 eenheden. In 1992 werd op de Autosalon van Genève de opvolger geïntroduceerd (C 140-serie), voor het eerst aangedreven door een 12-cilinder motor. De voorganger van de nieuwe CL-Klasse beleefde zijn werelddebuut in maart 1999, waarmee hij nieuwe maatstaven zette met Mercedes-Benz innovaties zoals het Active Body Control (ABC) onderstel en bi-xenon koplampen. Mercedes-Benz heeft sinds 1952 meer dan 178.000 luxe coupés gebouwd.

Klassiek en modern
De compleet nieuwe CL neemt het stokje over van zijn in 1999 gepresenteerde voorganger. Het model heeft een klassiek en tegelijk modern uiterlijk. De kenmerkende Mercedes-grille, de aflopende daklijn, de typische C-stijl en de opvallende vorm van de achterruit maken de CL tot een kenmerkend model. Het lijnenspel en gebruik van mooie materialen geeft de CL een uiterst luxueuze en klassieke uitstraling mee. Die sfeer wordt ook in het interieur doorgetrokken. Het dashboard is bekend uit de S-klasse en bekleed met leer. Het topmodel is de CL 600. Dit model is standaard afgewerkt met populierenhout, Alcantara hemelbekleding, velours matten met een lederen rand en chromen accenten in de deurpanelen. Mercedes levert het model in 5 verschillende interieurkleurencombinaties.

Gegroeid
In vergelijking met het vorige model is de nieuwe coupé van Mercedes-Benz in alle opzichten iets gegroeid. Met een lengte van 5065, een breedte van 1871 en een hoogte van 1418 millimeter is de carrosserie 75 millimeter langer, 14 millimeter breder en 20 millimeter hoger dan voorheen. Hierdoor genieten de inzittenden van meer ruimte op alle vier zitplaatsen. De bagageruimte nam met 40 liter toe tot 490 liter.

Luxe
Aan luxe, opties en mogelijkheden is in de CL geen enkel gebrek. Centraal in de auto staat het Comand-kleurendisplay. Dit display geeft nagenoeg alle functies in de auto weer. Met knopjes op het stuur, knopjes op het dashboard of de Comand-controller (a la iDrive) zijn de meeste functies in de auto te bedienen. Zo is de climate control, het navigatiesysteem, het audiosysteem met surround sound en DVD-wisselaar en diverse verlichtingsfuncties te bedienen via het Comand-systeem. De stoelen zullen zonder enige twijfel zitten als gegoten. De dynamische multicontour stoelen zijn namelijk voorzien van een massagefunctie en stoelventilatie. Bovendien passen de stoelen zich continue aan aan de inzittende.

Veiligheid
Op de vorige generatie van de CL debuteerde het ABC onderstel. ABC - Active Body Control - werkt met een systeem van sensoren en hydraulische cilinder op de assen. . Dat systeem zorgt ervoor dat de schokken en rolreacties van de carrosserie bij het optrekken, remmen en het nemen van bochten vrijwel geheel worden geëlimineerd. Het Intelligent Light System maakt rijden in het donker veiliger. Samen met de bi-xenon koplampen zit dit systeem standaard op de nieuwe CL-Klasse en biedt het vijf verschillende verlichtingsfuncties die worden geactiveerd afhankelijk van de rij- en weersomstandigheden. Pre-Safe zorgt ervoor dat bij een dreigend ongeval diverse voorbereidingen worden getroffen. Zo worden de stoelen in de juiste stand gezet, de gordels aangetrokken en de ramen gesloten. Maar Pre-Safe werkt ook samen met Brake Assist Plus (BAS Plus). In combinatie met Brake Assist PLUS (BAS PLUS) waarschuwt het systeem de bestuurder met visuele en akoestische signalen zodra zich het risico van een kop-staartbotsing aandient. Wanneer de bestuurder de BAS PLUS-waarschuwingen negeert, grijpt PRE-SAFE automatisch in met een remmanoeuvre waarbij ongeveer 40 procent van de totale remkracht wordt aangewend. Dit automatisch remmen geeft de bestuurder een duidelijke waarschuwing dat hij of zij moet handelen. De nachtzitassistent, die werkt met infrarode koplampen, zorgt voor optimaal zicht tijdens nachtelijke uren. Distronic Plus is een uitgebreide cruise control. Dit radargestuurde systeem werkt nu bij elke snelheid tussen 0 en 200 km/u en resulteert daarmee in nog meer rijcomfort. In langzaam rijdend en stilstaand verkeer houdt DISTRONIC PLUS de nieuwe CL-Klasse op een veilige afstand ten opzichte van de voorligger, brengt de coupé automatisch tot stilstand indien nodig en laat hem weer naar de gewenste snelheid accelereren als de verkeerssituatie dit toelaat.

V8 en V12
Mercedes levert de nieuwe CL met een 8- en een 12-cilinder motor. De achtcilinder ligt voorin de CL 500. De motor is goed voor een vermogen van maar liefst 388 pk. Het maximum koppel van 530 Nm is beschikbaar bij 2.800 tpm. Daarmee sprint de CL 500 in 5,4 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Onder de kap van de CL 600 ligt een biturbo twaalfcilinder motor. De twaalfcilinder is goed voor een vermogen van 517 pk en een koppel van 830(!) Nm. Het koppel is reeds bij 1.900 tpm volledig beschikbaar. In slechts 4,6 seconden sprint de CL 600 naar de honderd. Standaard is zowel de 8- als de 12- cilinder gekoppeld aan een automaat.

Prijzen
De nieuwe CL 500 is vanaf september 2006leverbaar. De verkoopprijs in Nederland bedraagt € 150.700,-. De nieuwe CL 600 komt in het laatste kwartaal op de Nederlandse markt tegen een verkoopprijs van € 212.700,-.

Gerelateerde artikelen

Extra pepers van Lorinser voor Mercedes-Benz motoren

Tuning & styling
Extra pepers van Lorinser voor Mercedes-Benz motoren
> Artikel lezen

Historisch verantwoord: Mercedes CL Grand Edition

Autonieuws
Historisch verantwoord: Mercedes CL Grand Edition
> Artikel lezen

Vernieuwde Mercedes-Benz CL geprijsd

Autonieuws
Vernieuwde Mercedes-Benz CL geprijsd
> Artikel lezen

Mercedes en AMG V8-biturbo opgevoerd door Brabus

Tuning & styling
Mercedes en AMG V8-biturbo opgevoerd door Brabus
> Artikel lezen

Officieel: de nieuwe Mercedes CL 63 & 65 AMG

Autonieuws
Officieel: de nieuwe Mercedes CL 63 & 65 AMG
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.